Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

Објављен зборник радова са стручног скупа
Зборник стручних радова „Библиотеке у културном животу Србије“ недавно је изашао из штампе. У години јубилеја значајног за Народну библиотеку „Стефан Првовенчани” Краљево, сто педесет година од оснивања читаонице у Карановцу, краљевачка Библиотека је 8. и 9. октобра 2018. године у Краљеву организовала стручни скуп „Библиотеке у културном животу Србије”.

Детаљније...
 
Свети Сава и почетак наших сећања
-Реч прошлост припада реду неомиљених речи у владајућем речнику наше глобалне савремености. Колико пута смо чули, протеклих деценија, у јавном простору папагајски понављану реченицу: ''Оставимо се прошлости, окренимо се будућности.'' У ономе што гласноговорници Моћи изрекну – било да је моћ политичка, економска, интелектуална, било да су међусобно сплетене – не мора имати ни смисла, нити моралног оправдања, нити упоришта у чињеницама – довољно је да иза речи стоји интерес Моћи. Тврда и робусна, или мека а лепљива. Моћ која хоће да подвласти не само људско деловање него и људску мисао, не само садашњост и долазеће време, него и прошлост...

Детаљније...
 
Књига о Вуку
''Књига о Вуку'',  дело проф. др Бошка Сувајџића, управника Катедре за српску књижевност са јужнословенским књижевностима београдског Филолошког факултета, представљена је, уочи Савиндана, у краљевачкој библиотеци. Осим библиотеке, овај занимљив програм организовали су Друштво за српски језик и књижевност и Школаска управа.

Детаљније...
 
Будућност српског језика у информатичком друштву
Поводом Дана Светог Саве у Краљеву, Народна библиотека Стефан Првовенчани и краљевачко Друштво за српски језик и књижевност организовали су занимљиво предавање Будућност српског језика у информатичком друштву. На ову тему говорио је мр Милорад Симић, познати српски лингвиста, филолог, лексикограф и информатичар. Овом приликом промовисан је софтверски пакет за српски језик, који је Министарство просвете препоручило основним и средњим школама као помоћно наставно учило, а Свети архијерејски синод СПЦ свештенству, вероучитељима и црквено-школским установама. Пакет се може користити на персоналним рачунарима и на интернету на адреси srpskijezik.com.
 
Детаљније...
 
<< Почетак < Претходно 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следеће > Крај >>

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750