Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Књижевно вече Вање Булића
Синоћ је у препуној Библиотеци одржано књижевно вече новинара, сценаристе и писца Вање Булића. Булић је аутор документарних филмова, ТВ серија, косценариста дугометражног филма Лепа села лепо горе, аутор неколико књига прича, те романсираних биографија глумаца Петра Божовића, Мише Јанкетића, Марка Николића, Лазара Ристовског и Јелисавете Секе Саблић. Његови романи, само они објављени са знаком издавачке куће Лагуна, продати су у више од 175 000 примерака, а међу наградама које је добио за књижевни рад, треба поменути Златни беочуг и три признања Златни хит либер.

Детаљније...
 
"Ја сам Акико"
Поводом 2. aприла, Светског дана књиге за децу, представили смо младој читалачкој публици књигу Ја сам Акико, Стефана Тићмија (Митића).Књига је недавно награђена Наградом Политикиног забавника. Жири у саопштењу поводом доделе награде, између осталог, наводи да се у књизи  „преиспитује идентитет девојчице која, одрастајући уз оца, истражује свет око себе и трага за својим пореклом“. Обраћајући се младој и раздраганој публици, аутор је одговарајући на питања посебно истакао да  је „књига  настала  на обали мора након сусрета који се догодио 2017. године сасвим случајно, као убиство из нехата, песма из нехата, само обрнуто: рађање из нехата. Књига је написана брзо, за седам дана на старој писаћој машини.“

Детаљније...
 
Дани франкофоније
У оквиру обележавања манифестације „Дани франкофоније” у краљевачкој библиотеци уприличено је вече посвећено боравку ученика краљевачке гимназије у Лиону са пригодним програмом који су они припремили уз помоћ својих професора. У програму су узели учешћa професори француског језика Радисав Кораксић и Јовица Станковић, затим ученице Наташа  Петровић, Ана Лешевић, Катарина Басарић, Исидора Богавац, као и Јасмина Јовановић, која је на француском језику отпевала песму  "Dis, quand reviendras-tu? " (Реци, када ћеш се вратити), што је дало посебан тон иначе сасвим пријатном амбијенту.

Детаљније...
 
Језик под ноктом...
-Чест је упит шта је поезија? Шта је чини, коме служи? Уважавајући бројне њене дефиниције, многима се и дивећи, уочавам да су најчешће доминирајуће – поезија је најлепше што се може досећи, најузвишеније место жртвовања  и уживања. Немам ништа против таквих мишљења ни о њој, ни о њеном столу и престолу, али бирам мирнију. Поезија је заиста сјајна могућност и стварања и живљења...сматра песник Слободан Лазовић, чија је збирка песама Језик под ноктом, ход главобољом представљена у краљевачкој библиотеци. О њој је говорио песник Живорад Недељковић, истичући, с почетка, да наслов ове књиге намах привлачи пажњу, чим се она у руке узме...

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходно 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следеће > Крај >>

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750