Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Обележен Међународни дан матерњег језика
Народна библиотека Стефан Првовенчани и Друштво за српски језик и књижњевност из Краљева обележили су 21. фебруар, Међународни дан матерњег језика. Програм под називом Чувајмо језик – он чува нас одржан је на Тргу српских ратника, уз учешће ученика краљевачких основних школа, младих чланова Друштва гуслара, библиотекара, професора српског језика...
– Овај дан се од 2000. године обележава у читавом свету, а ми смо се данас окупили баш овде, на најпрометнијем месту у граду, са жељом и намером да нашим суграђанима укажемо на значај чувања матерњег језика јер је он, језик, највећа жива библиотека – каже библиотекар и песник Милоје Радовић.
 
Детаљније...
 
Ветар и дажд
Народна библиотека „Стефан Првовенчани“ Краљево угостила је песника Верољуба Вукашиновића, директора Народне библиотеке „Јефимија“ из Трстеника. Књигу песама Ветар и дажд, која је овом приликом промовисана, прошле године објавила је ИК Православна реч из Новогa Сада.
Поред аутора, који је говорио песме из представљене збирке, на промоцији су учествовали песници Живорад Недељковић и Александар Марић.
 
Детаљније...
 
С РАЗЛОГОМ
С РАЗЛОГОМ је нови серијал у Народној библиотеци "Стефан Првовенчани", а намењен је, пре свега, средњошколцима, тинејџерима, односно вршњачкој едукацији. Основна намера овог серијала је да се у времену када је све више средстава за комуникацију, а све мање праве комуникације, млади подстакну на живу узајамност изражавајући властито виђење стварности.
 
Детаљније...
 
Књижевни критичари бирају књигу године
У току је јубиларно, тридесето гласање за књигу године које организују Вечерње новости. Велики жири, који чини 57 књижевних критичара, универзитетских професора, историчара књижевности и познавалаца писане речи до краја недеље изјасниће се о најбољем делу објављеном на српском језику у 2017. години. Подсетимо се да је награда „Меша Селимовић” чак три пута стизала у Краљево: најпре Горану Петровићу за роман Опсада цркве Светога Спаса (1997), потом Живораду Недељковићу за збирку песама Овај свет (2009) те Дејану Алексићу за песничку књигу Једино ветар (2011). 
 
Детаљније...
 
<< Почетак < Претходно 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Следеће > Крај >>

Јавне набавке

Вести

 
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • У секцији Тематске области - изабрани линкови нудимо вам адресе сајтова из различитих области људских знања и делатности. Избор ће бити стално допуњаван.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Шта да читам

Блог Краљевачки октобар

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Број посетилаца тренутно је: 1

Пријатељи сајта

 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750