Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Сликовни буквар православља
У сарадњи са Епархијом жичком, Народна библиотека „Стефан Првовенчани” је организовала представљање књиге Сликовни буквар православља Олгице Стефановић, која је на овогодишњем Носвосадском салону књиге добила награду „Захарије Орфелин” за најлепше издање. Како је приметио Милован Витезовић, „рад Олгице Стефановић раван је подвигу – православном, посебно у контексту садашњости, која нажалост, није наклоњена оваквим искреним и срчаним активностима на очувању ћирилице”.

Детаљније...
 
Са децом о Немањићима
За ученике четвртог разреда Основне школе „Живан Маричић“ из Жиче организовали смо вишечасовни едукативни програм посвећен Немањићима, најзначајнојој српској средњовековној династији.  Уз помоћ и подршку библиотекара и учитељице Данке Тешић, деца су, најпре, на Научном, Завичајном и Одељењу периодике пажљиво и предано истраживала и проналазила потребну историјску литературу, некњижну и књижну грађу, књиге које су писали Немањићи, њихови биографи и савременици. На Дечјем одељењу су се, потом, дружили са Иваном Лазићем, чланом Витешке дружине „Свети кнез Лазар“ који им је практично дочарао витешку културу, музику и свакодневни живот  у држави Немањића. 
 
Детаљније...
 
Изложба "Стефан Првовенчани" у Требињу
Крајем минуле недеље било је уприличено отварање изложбе „Стефан Првовенчани у књижевности и историографији“  у Народној библиотеци у Требињу. Ово гостовање организовано је захваљујући сарадњи Српског удружења „Ћирилица“ из Требиња и наше библиотеке. Модератор програма била је Весна Андрић, председник Српског удружења „Ћирилица“, а присутнима се обратио и Новица Телебак, песник и библиотекар у Народној библиотеци у Требињу. О самој изложби говорила је Ивана Хренко, која је поред Данке Спасојевић, један од аутора.

Детаљније...
 
Како до сваког корисника
Од 25. до 27. априла у Требињу је одржана конференција библиотекара Републике Српске „С корисницима за кориснике – необавезно, неоубичајено, иновативно“. Регионалној конференцији присуствовало је 325 библиотекара из Републике Српске, Србије, Црне Горе и Словеније; краљевачку библиотеку представљали су мр Миша Милосављевић, директор и Катарина Јаблановић, заменик директора.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходно 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Следеће > Крај >>

Преображење 2018.


Јавне набавке

Вести

 
  • Народна библиотека „Стефан Првовенчани“ Краљево позива све одличне ученике да се поводом завршетка школске године , од 25. јуна до 31. августа 2018. године, бесплатно учлане у Библиотеку. На располагању вам је богат фонд књига, новина, часописа, стручне литературе, књижне и некњижне грађе. Постаните члан Библиотеке, довољно је да понесете сведочанство или ђачку књижицу.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • У секцији Тематске области - изабрани линкови нудимо вам адресе сајтова из различитих области људских знања и делатности. Избор ће бити стално допуњаван.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Шта да читам

Блог Краљевачки октобар

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Пријатељи сајта

 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750