Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Најстарија књига у нашој Библиотеци
Обележавајући 150 година од оснивања Читаонице у Карановцу, представљамо вам и неколико раритета из нашег фонда.
Најстарија књига у поседу краљевачке Библиотеке је збирка духовних текстова преведих са грчког језика „Зерцало христианское” („Огледало хришћанско”), објављена 1801. године у Пешти. Има 184 стране и убраја се у старе књиге јер је објављена пре 1868. године, тј. пре усвајања Вукове реформе правописа.

Детаљније...
 
Статистика у библиотеци
У oквиру реализације програма сталног стручног усавршавања радника у библиотечко-информационој делатности, у четвртак 1. новембра 2018. године, у простору Дечјег одељења краљевачке библиотеке одржан је акредитовани семинар за школске библиотекаре Рашког округа и у петак 2. новембра 2018. године у Народној библиотеци Ужице одржан је акредитовани семинар за школске библиотекаре Златиборског округа, који је одобрен НБ Стефан Првовенчани од стране ЗУОВ-а, под називом „Стручни библиотечко-информациони рад у библиотекама – вођење библиотечке статистике у складу са националном законском регулативом и међународним ISO стандардима за библиотечку статистику”.  У четвртак 1. новембра 2018. године у Краљеву је одржан и акредитовани програм од стране Народне библиотеке Србије за библиотекаре јавних библиотека под називом Библиотечка статистика и њено вођење”.

Детаљније...
 
Исламски свет у делима Његоша и Андрића
У Народној библиотеци Стефан Првовенчани у Краљеву представљено је трокњижје др Мирољуба Јевтића, професора београдског Факултета политичких наука о исламском свету у делима Петра Другог Петровића Његоша и Ива Андрића. Реч је о књигама Исламска визија света код Иве Андрића и Његош и ислам, а било је речи и о делу Џихад у Босни и време глобализације. Била је то прилика да се проговори која реч више о исламској вери којој припада две милијарде људи, другој у свету по бројности верника.

Детаљније...
 
Библиотека на Сајму књига
Као и ранијих година, Библиотека се и овога пута представила на Међународном београдском сајму књига. Осим што је наступила као излагач, Библиотека је организовала и три програма на којима се говорило о њеним издањима.
У суботу, 27. октобра, у сали „Васко Попа” уредници Дејан Алексић и Живорад Недељковић су гооврили о песничким књигама које су 2018. објављене са знаком Повеље. Живорад Недељковић је користећи нетафору песничке владе представио њене актуелне министре: Драгана Јовановића Данилова, Дарка Даничића, Лазу Лазића, Драгана Ђоковића, Ненада Јовановића, Мирјану Стефановић, Радослава Миленковића, Слободана Јовића, Ранка Рисојевића и Д. Ј. Данилов, Дарко Даничић, Слободан Јовић и Драган Ђоковић окупљеним симпатизерима обратили су се својим новообјављеним стиховима.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходно 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следеће > Крај >>

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750