Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Повељина издања на Новосадском Салону књиге
 
 
Краљевачка библиотека представиће своја издања и на 23. међународном Салону књиге који се одржава од 6. до 12. марта у Новом Саду. Часопис Повеља, књиге и каталози са логом Народне библиотеке „Стефан Првовенчани” налазе се на штанду Културног центра Новог Сада, коме и овом приликом захваљујемо на помоћи у организацији сајамског наступа.

Детаљније...
 
Истине и заблуде о историји српског језика
Синоћ је у краљевачкој библиотеци, поводом обележавања Националног дана књиге, проф. др Александар Милановић, с београдског Филолошког факултета, одржао предавање Истине и заблуде о историји српског језика. Милановић је, најпре, истакао да питање идентитета српског језика има две равни: савремену и историјску, нагласивши, затим, да се тај идентитет почео нарушавати крајем 20. и почетком 21. века ''стварањем такозваних политичких језика, језичких стандарда који су у својој основи имали српски. тј. вуковски стандардни језик, нормиран током 19. века...''
 
Детаљније...
 
Повеља и додаци
Три прозора Владимира Пиштала налази се на првим страницама новог броја нашег часописа Повеља. Следе прозни и песнички радови Дејана Илића, Тање Крагујевић, Предрага Црнковића, Владиславе Војиновић, Ане Марије Грбић, Лане Басташић, Предрага Тодоровића, Бранка Косанића и Бојана Воркапића. У рубрици Премошћење, резервисаној за преведену књижевност, објављени су прилози Италијана Мариа Луција, Данкиње Иде Јесен и Македонца Владимира Мартиновског, у преводима Дејана Илића, Предрага Црнковића и Душка Новаковића. Песников избор сачинио је Зоран М. Бундало.
 
Детаљније...
 
Сарадња две библиотеке
Прошлог четвртка изложба Велики рат и књижевност (ауторки Данке Спасојевић, Ане Гвозденовић и Гордане Тимотијевић) представљена је у галеријском простору обреновачке библиотеке „Влада Аксентијевић”, а потом је у самој библиотеци промовисан децембарски број часописа Повеља. О часопису и издавачкој делатности наше библиотеке говорили су Дејан Алексић, главни и одговорни уредник, и уреднице Ана Гвозденовић и Гордана Тимотијевић. Била је ово прилика и за сусрет са Повељиним ауторима који живе у Обреновцу: Владимиром Андрићем, Весном Алексић и Славком Стаменићем. Програму су присуствовали и чланови обреновачког Књижевног клуба.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходно 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 Следеће > Крај >>

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750