Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Првославна Сирија
Брат и сестра, Јамен и Хилда Хрекес, синоћ су били гости краљевачке библиотеке. Они су, бираним речима и с пуно љубави, на течном српском језику, говорили о својој домовини, Сирији, у којој букти рат. Њих двоје су пре шест година напустили родни град Алеп и уточиште нашли у Бањалуци, главном граду Републике Српске. Од тада јавно говоре о својој земљи и сиријским православцима. Јамен студира стоматологију, а Хилда фармацију. Обоје су на несебичној помоћи захвални Српској православној цркви и сиријским православцима. Хилда је члан хора Јединство и често натсупа у православним храмовима.
 
Детаљније...
 
Представљен зборник, најављен Сабор
У Римској дворани Библиотеке града Београда јуче је представљен зборник Живорад Недељковић песник. Реч је о књизи коју сачињавају прилози учесника научног скупа о песничком делу прошлогодишњег добитника Жичке хрисовуље - Живорада Недељковића. Овај скуп којим је председавао проф. др Радивоје Микић, одржан је прошлог лета у краљевачкој библиотеци у оквиру Жичког духовног сабора Преображење 2016. Зборник је уредио др Драган Хамовић, а представила га је мр Ана Гвозденовић, уредница у нашој издавачкој делатности. Као најава ове књиге, присутнима је приказан кратки филм о прошлогодишњем Сабору, чији су аутори Дејан Алексић и Иван Спасојевић. Након представљања зборника,  ауторима текстова захвалио се песник Живорад Недељковић, а затим прочитао песму из свог новог рукописа.

Детаљније...
 
Споменар краљевачког бокса
У Библиотеци је 9. августа представљена књига Споменар краљевачког бокса, аутора др Милана Матијевића. Матијевић, доктор економских наука, један је од најзначајнијих хроничара привредне и спортске прошлости града. Као резултат трогодишњег истраживачког рада настала је књига која говори о развоју овог популарног спорта у Краљеву. У Споменару је обухваћен дугачак период од 1936. године када су се краљевачки младићи први пут заинтересовали за бокс и присуствовали неком бокс-мечу, преко формирања и реорганизација клубова до ревијалних и првенствених мечева, победа и пораза и освајања екипних и појединачних трофеја.

Детаљније...
 
Зен је начин живљења
-Зен није религија. Није гатање, није читање мисли, није техника за развијање натприродних способности. Зен је начин живљења. Поимање да постоји сада, да је само сада истина и реалност, а све је друго илузија. Зен ослобађа човека од непотребних душевних мука, учи га како да живи богатије и да се не троши на ситнице...то је суштина зена.
Овим уводом започела је своје предавање у краљевачкој библиотеци о зену Бранка Такахаши, писац и преводилац с јапанског језика, познавалац древних источњачких филозофија, вештина и школа медитације. Ова школа чува и преноси живу мудрост коју је Буда досегао седећи у медитацији под дрветом просветљења.
 
Детаљније...
 
<< Почетак < Претходно 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следеће > Крај >>

Јавне набавке

Вести

 
  • У петак, 6. октобра на Филолошком факултету у Београду, поводом Дана факултета, Народној библиотеци "Стефан Првовенчани" Краљево уручена је Повеља захвалности за континуирану подршку и изузетну сарадњу у развоју науке о језику, књижевности и култури.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • У секцији Тематске области - изабрани линкови нудимо вам адресе сајтова из различитих области људских знања и делатности. Избор ће бити стално допуњаван.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Пријатељи сајта

 
© 2017 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750