Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Истине и заблуде о историји српског језика
Синоћ је у краљевачкој библиотеци, поводом обележавања Националног дана књиге, проф. др Александар Милановић, с београдског Филолошког факултета, одржао предавање Истине и заблуде о историји српског језика. Милановић је, најпре, истакао да питање идентитета српског језика има две равни: савремену и историјску, нагласивши, затим, да се тај идентитет почео нарушавати крајем 20. и почетком 21. века ''стварањем такозваних политичких језика, језичких стандарда који су у својој основи имали српски. тј. вуковски стандардни језик, нормиран током 19. века...''
 
Детаљније...
 
Повеља и додаци
Три прозора Владимира Пиштала налази се на првим страницама новог броја нашег часописа Повеља. Следе прозни и песнички радови Дејана Илића, Тање Крагујевић, Предрага Црнковића, Владиславе Војиновић, Ане Марије Грбић, Лане Басташић, Предрага Тодоровића, Бранка Косанића и Бојана Воркапића. У рубрици Премошћење, резервисаној за преведену књижевност, објављени су прилози Италијана Мариа Луција, Данкиње Иде Јесен и Македонца Владимира Мартиновског, у преводима Дејана Илића, Предрага Црнковића и Душка Новаковића. Песников избор сачинио је Зоран М. Бундало.
 
Детаљније...
 
Сарадња две библиотеке
Прошлог четвртка изложба Велики рат и књижевност (ауторки Данке Спасојевић, Ане Гвозденовић и Гордане Тимотијевић) представљена је у галеријском простору обреновачке библиотеке „Влада Аксентијевић”, а потом је у самој библиотеци промовисан децембарски број часописа Повеља. О часопису и издавачкој делатности наше библиотеке говорили су Дејан Алексић, главни и одговорни уредник, и уреднице Ана Гвозденовић и Гордана Тимотијевић. Била је ово прилика и за сусрет са Повељиним ауторима који живе у Обреновцу: Владимиром Андрићем, Весном Алексић и Славком Стаменићем. Програму су присуствовали и чланови обреновачког Књижевног клуба.

Детаљније...
 
Мала школа финансија
Као наставак дугогодишње сарадње наше Библиотеке са Народном банком Србије на пољу финансијске едукације грађана, одржана је трибина под називом „Мала школа финансија“. Едукативном програму присуствовали су ученици и професори Економске школе из Краљева, који су овом приликом сазнали које производе нуде финансијске институције, и који су потенцијални ризици.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходно 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 Следеће > Крај >>

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750