Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Свевременски Његош
Његош је, по сведочењу Љубомира Ненадовића који га је пратио на путу по Италији, упражњавао умно-срчану молитву. Будно мотрите на околности вашег доба, подучава нас Игњатије Богословац. Нико о томе није разборитије размишљао од Његоша, јер су га околности у којима је живео и стварао на то натерале. Можда баш због тога и данас његово дело даје нам обрасце како се у овом времену треба понашати. Јер, како тврди један немачки научник, неће бити мира у свету, док не буде мира међу религијама.
 
Детаљније...
 
„Осам векова државности“
Краљево је град који увелико обележава значајни државни јубилеј „Осам векова државности“. Дана 19.априла 2017. године у 12,00, у просторијама Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“, такмичило се 95 ученика основних и средњих школа, са територије града Краљева,  у познавању историје династије Немањић. Четрдесет ученика се квалификовало за снимање квиза „Краљево бира знање“, које ће се одржати у мају месецу 2017.године. 

Детаљније...
 
Имендан у библиотеци
Синоћ је у краљевачкој библиотеци одржан централни програм обележавања 135. годишњице Имендана града Краљева. Овој свечаности присуствовали су челници града, предвођени градоначелником др Предрагом Терзићем и заменициом градоначелника Марицом Мијаиловић. На 19. април 1882. године, када је краљ Милан Обреновић удовољио молби житеља тадашњег Карановца да се њихова варош назове Краљево, подсетио је песник Милош Милишић, а градоначелник Предраг Терзић је у свом обраћању рекао како ''Краљевчани већ 135 година поносно носе ово име.''

Детаљније...
 
Kвиз „Моје Краљево“
Имена Краљева су у прошлости више пута мењана: Руда Поља (1476), Рудо Поље или Карановац (1540-1572), Карановац (од 1572), Краљево (од 1882), Ранковићево (од 1949) и Краљево (од 1955). Промена имена Карановац у Краљево извршена је приликом прве посете краља Милана Обреновића Карановцу, након проглашења Кнежевине Србије у Краљевину Србију. Том приликом, краљ Милан је услишио молбу Карановчана и указом од 19. априла 1882. године (по старом календару) одобрио промену имена Карановац у Краљево. Промена имена била је у духу тежње успостављања везе са старом славом средњовековне Србије и Немањића.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходно 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 Следеће > Крај >>

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750