Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Kраљеви у Жичи – осам векова
У оквиру обележавања осам векова државности, Друштво историчара Рашког округа организовало је квиз познавања српске историје под називом „Краљеви у Жичи – осам векова“. Дана 27. маја 2017. године у просторијама Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ у Краљеву снимљено је шест емисија квиза у сарадњи са Телевизијом „Микс“. Четрдесет и шест ученика из краљевачких  основних и средњих школа такмичили су се у четири полуфиналне и две финалне емисије.

Детаљније...
 
Жички духовни сабор, Преображење 2017.
Ж­ири за доделу награде Жи­чка хр­ис­ов­уља, у с­аст­аву: Живорад Недељковић (у својству претходног добитника), Д­ејан Але­ксић, Ана Гвозденовић, Милош Милишић и Драган Хам­овић (председник), једногласнo je донео одлуку да добитник Жичке хрис­овуље за 2017. годину буде песник МОШО ОДАЛОВИЋ „због чисте духовне радости у песмама за децу и безазлене“.
Пр­изн­ање сачињавају ун­ика­тна зл­ат­оп­еча­тна п­ов­ељa и икона Преображења Господњег, када се уручује д­оби­тн­ику у Жичи. Књижевном делу д­оби­тн­ика посвећује се зборник рад­ова са скупа к­оји се одржава у оквиру манифест­ац­ије Жи­чки д­ухо­вни сабор, Пр­е­обр­аж­ење 2017.      
У Кр­аљ­еву, о Сп­асо­вд­ану 2017. г­од­ине
foto: Vecernje novost
Детаљније...
 
Матуранти Књижевне радионице
Синоћ је у читаоници нашег Дечјег одељења одржан програм посвећен ''делима'' матураната Књижевне радионице – Саре Пивљаковић, Анђеле Бабић и Владимира Павловића. Навршило се, наиме, осам година како они похађају нашу најстарију радионицу и време је да крену новим животним и стваралачким стазама. На тај пут смо их испратили букетима њихових стихова које су говорили садашњи и од њих млађи чланови Књижевне радионице. Подсетили смо се њихових ''раних радова'', награда и признања и чули како  данас ови петнаестогодишњаци стварају.
 
Детаљније...
 
Негујмо српски језик
У краљевачкој Библиотеци одржан је програм поводом отварања изложбе Негујмо српски језик, с бројним учесницима из света књижевности, библиотекарства, глуме... Ова акција  коју спроводе Министарства културе и информисања и просвете, науке и технолошког развоја,  београдски Филолошки факултет, Библиотека града Београда и РТС, има за циљ да скрене пажњу на свакодневне језичке недоумице, разоткрије неке језичке предрасуде и побуде свест о значају бриге о језику као важном чувару и носиоцу културних вредности.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходно 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 Следеће > Крај >>

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750