Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Политички чланци Милоша Црњанског
Прошлог четвртка у краљевачкој библиотеци представљен је четрнаести том сабраних дела Милоша Црњанског. Реч је о критичком издању његових политичких текстова објављиваних од 1919. до 1939. годинe, које су заједнички штампали Задужбина Милоша Црњанског и Catena Mundi. O књизи су говорили проф. др Мило Ломпар, др Часлав Николић, приређивач, и Никола Маринковић, извршни уредник.
Проф. Мило Ломпар, председник Задужбине Милоша Црњанског, истакао је контекст у коме су политички списи Црњанског настајали и нагласио да је Црњански имао веома лош осећај за тренутак у коме нешто говори или објављује али да је одлично осећао ритам историје.

Детаљније...
 
„Америчке иконе”, „Лоше одржавање"...
У краљевачкој библиотеци је крајем прошле недеље одржано предавање „Нова фотографија“ проф. Милана Алексића. Иницијатор овог дешавања био је Фото Кино Клуб Краљевo. “Ово предавање било је прво у низу манифестација које клуб планира да организује обележавајући 2018. годину, која је проглашена годином фотографије”, истакао је Владан Маринковић, председник Фото Кино Клуба.

Детаљније...
 
"Преображење" представљено на Цетињу
У Националној библиотеци Црне Горе „Ђурђe Црнојевић”, 24. и 25. маја, одржана је Прва међународна конференција библиотекара, архивиста и музеолога – LAM. Конференцији која је окупила представнике водећих установа културе у региону, присуствовао је и мр Миша Милосављевић, директор краљевачке библиотеке, а мр Ана Гвозденовић и Мирјана Савић, виши кустос историчар Народног музеја Краљево, представиле су манифестацију Жички духовни сабор Преображење, коју зајеничким напорима, већ трећу деценију, у Краљеву организују Библиотека, Музеј и Књижевни клуб. О овом догађају известио је и дневни лист Данас https://www.danas.rs/kultura/poznata-kraljevacka-kulturna-manifestacija-predstavljena-na-cetinju/.
 
Детаљније...
 
Константиновић.Хроника
Иако је објављена готово пре четири деценије, књига Филозофија паланке Радомира Константиновића и данас изазива полемичке разговоре и тема је разматрања филозофа, писаца, уметника, политичара... Ова књига, сматрају познаваоци, најважније је дело српске постмодерне, у којем Константиновић описује паланку као свет између села и града које није ни село ни град, а „дух његов, међутим, јесте дух између племенског, као идеално јединственог, и светског, као идеално отвореног...”.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходно 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следеће > Крај >>

Преображење 2018.


Јавне набавке

Вести

 
  • Народна библиотека „Стефан Првовенчани“ Краљево позива све одличне ученике да се поводом завршетка школске године , од 25. јуна до 31. августа 2018. године, бесплатно учлане у Библиотеку. На располагању вам је богат фонд књига, новина, часописа, стручне литературе, књижне и некњижне грађе. Постаните члан Библиотеке, довољно је да понесете сведочанство или ђачку књижицу.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • У секцији Тематске области - изабрани линкови нудимо вам адресе сајтова из различитих области људских знања и делатности. Избор ће бити стално допуњаван.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Шта да читам

Блог Краљевачки октобар

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Пријатељи сајта

 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750