Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Деца песници, песници за децу
Завршни програм обележавања Дечје недеље одржан је синоћ у краљевачкој библиотеци. Писци за децу Славка Петковић Грујичић и Драган Грбовић посетиоцима и младим књижевним ствараоцима читали су стихове и прозне пасаже, а ученици Одсека за традиционално певање Музичке школе ''Стеван Мокрањац'' из Краљева певали старе српске песме.
Наступили су и ученици чији су радови по одлуци жирија ( Катарина Јаблановић, Ивана Хренко, Ивана Борисављевић ) награђени или похваљени на нашем наградном конкурсу.
 
Детаљније...
 
Фестивал сликовница "Чигра"
Од 28. септембра до 2. октобра 2017. у Пожеги је одржан други Фестивал сликовница Чигра. У оквиру Фестивала организован је и округли сто, чија су тема биле проблемске сликовнице. Са ауторима, илустраторима (Маја Веселиновић, добитница Награде Невен за 2017. годину, Александар Золотић...), уредницима (Невена Витошевић, Завод за уџбенике), издавачима, родитељима, васпитачима, читаоцима (Александар Губаш, Књигоскоп) и библиотекарима (Библиотека града Београда, Градска библиотека Чачак, Народна библиотека Лесковац), о проблемској сликовници у Србији данас разговарале су и наше колеге Дејан Алексић и Ана Гвозденовић, а програм је водила Даниела Скоковић, директор Народне библиотеке у Пожеги.
 
Детаљније...
 
Стефан Првовенчани - државник и светац
''У војсци искусан и храброшћу удивљен... када сеђаше на челу трпезе весељаше благороднике бубњевима и гуслама... а неговаше много и књижевност, и уз то беше врло разуман и вешт приповедалац... '' Овако хиландарски монах и писац Теодосије описује Стефана Првовенчаног, пре осам векова крунисаног за српског краља. У оквиру обележавања овог значајног датума, краљевачка библиотека организовала је бројне програме и предавања, а једно од њих одржао је проф. др Радивој Радић, с београдског Филозофског факултета. На почетку свог предавања ''Стефан Првовенчани – државник и светац'', он је напоменуо да је у нашој историографији, на неки начин, Стефан Немањић донекле остао у сенци свог оца и брата...

Детаљније...
 
Житије Светог Симеона као инспирација за живопис
Претходне вечери у краљевачкој библиотеци имали смо прилику да чујемо веома инспиративно предавање др Сање Пајић. Тема њеног излагања била је Житије Светог Симеона Стефана Првовенчаног као инспирација за живопис. Упоређујући текст Житија са сликаном представом истог, др Пајић истиче да се у дешифровању језика иконе у идеалном случају пружа могућност да се икона чита онако како ју је читао њој савремени гледалац.
 
Детаљније...
 
<< Почетак < Претходно 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 Следеће > Крај >>

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750