Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Жички духовни сабор, Преображење 2017.
Ж­ири за доделу награде Жи­чка хр­ис­ов­уља, у с­аст­аву: Живорад Недељковић (у својству претходног добитника), Д­ејан Але­ксић, Ана Гвозденовић, Милош Милишић и Драган Хам­овић (председник), једногласнo je донео одлуку да добитник Жичке хрис­овуље за 2017. годину буде песник МОШО ОДАЛОВИЋ „због чисте духовне радости у песмама за децу и безазлене“.
Пр­изн­ање сачињавају ун­ика­тна зл­ат­оп­еча­тна п­ов­ељa и икона Преображења Господњег, када се уручује д­оби­тн­ику у Жичи. Књижевном делу д­оби­тн­ика посвећује се зборник рад­ова са скупа к­оји се одржава у оквиру манифест­ац­ије Жи­чки д­ухо­вни сабор, Пр­е­обр­аж­ење 2017.      
У Кр­аљ­еву, о Сп­асо­вд­ану 2017. г­од­ине
foto: Vecernje novost
Детаљније...
 
Матуранти Књижевне радионице
Синоћ је у читаоници нашег Дечјег одељења одржан програм посвећен ''делима'' матураната Књижевне радионице – Саре Пивљаковић, Анђеле Бабић и Владимира Павловића. Навршило се, наиме, осам година како они похађају нашу најстарију радионицу и време је да крену новим животним и стваралачким стазама. На тај пут смо их испратили букетима њихових стихова које су говорили садашњи и од њих млађи чланови Књижевне радионице. Подсетили смо се њихових ''раних радова'', награда и признања и чули како  данас ови петнаестогодишњаци стварају.
 
Детаљније...
 
Негујмо српски језик
У краљевачкој Библиотеци одржан је програм поводом отварања изложбе Негујмо српски језик, с бројним учесницима из света књижевности, библиотекарства, глуме... Ова акција  коју спроводе Министарства културе и информисања и просвете, науке и технолошког развоја,  београдски Филолошки факултет, Библиотека града Београда и РТС, има за циљ да скрене пажњу на свакодневне језичке недоумице, разоткрије неке језичке предрасуде и побуде свест о значају бриге о језику као важном чувару и носиоцу културних вредности.

Детаљније...
 
Света царска српска лавра Хиландар
Прошлог лета навршило се хиљаду година од најстаријег познатог писаног помена српског Манастира Хиландара. Књига Света царска српска лавра Хиландар на Светој Гори Атонској, у издању Задужбине Манастира Хиландара, проф. др Мирка Ковачевића, главног архитекте обнове ове светиње, представља сажетак првог миленијума историје Манастира, понајвише са аспекта његове градитељске баштине, али и кроз приказ духовног и уметничког блага које се у њему чува.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходно 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 Следеће > Крај >>

150. година Читаонице


Јавне набавке

Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Шта да читам

Блог Краљевачки октобар

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Пријатељи сајта

 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750