Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Повеља и додаци
На првим страницама новог броја часописа Повеља, у рубрици Прочеље, објављени су песнички и прозни прилози Мирјане Стефановић, Славољуба Марковића, Драгана Б. Ђоковића, Николе Живановића, Алмина Каплана, Душка Домановића и Ане Бојановић. У Премошћењима, резервисаним за преведену књижевност, налази се проза Џорџа Сондерса и Селин Делбек. Песников избор сачинила је Владислава Војиновић. У Понирањима Марко Недић пише о приповедачкој прози Васе Павковића, Наташа Павловић  ''О Мексику у оку Д.Х. Лоренса'', а Олга Токарчук како су настале њене Књиге Јаковљеве.

Детаљније...
 
Кућа несагоривих речи
Прошлог четвртка у краљевачкој библиотеци представљена је монографија Дејана Ристића, историчара и архивисте –Кућа несагоривих речи (Народна библиотека Србије 1838–1941). Говорећи о историји институције на чијем се челу налазио 2012–2013. године Дејан Ристић заправо говори о појединцима који су свој рад уткали у темеље српског библиотекарства и српске културе. Посебну пажњу Дејан Ристић посвећује Јовану Томићу, историчару и академику, који је Народну библиотеку Србије водио 24 године (од 1903. до 1927. године), дуже него иједна управник пре или после њега. Прича о прегалаштву појединаца истовремено је и прича о незаинтересованости влада и ресорних министарстава, али и тенденциозном уништењу нашег националног блага од стране Немачке априла 1941. 

Детаљније...
 
Дуван слама срца
Мала школа здравља, радионица коју реализујемо са Заводом за јавно здравље и Црвеним крстом Краљево, обележила је Светски дан без дуванског дима. Водитељ радионице др Драгана Милићевић је на почетку истакла да је „дуван штетан за пушаче и непушаче. Он изазива болести срца и крвних судова који су водећи узрок смрти у свету и код нас. Утицај вршњака је најјачи у периоду адолесценције, а подучити младе да кажу  не  дувану и подучити их о штетности дуванског дима је управо нешто чиме се ова радионица бави пуних петнаест година“.

Детаљније...
 
Библиотеке и циљеви одрживог развоја
У Универзитетској библиотеци Светозар Марковић у Београду, 28. и 29. маја, одржана је радионица Улога библиотека у остваривању УН Агенде 2030 и циљева одрживог развоја. Радионицу је организовало Библиотекарско друштво Србије у оквиру IFLA International Advocacy Programa регионалног пројекта.
Скуп су отворили проф.др Александар Јерков, директор УБ Светозар Марковић, др Богдан Трифуновић, председник БДС и Карла Херши, стална координаторка УН у Србији.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходно 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следеће > Крај >>

Преображење 2018.


Јавне набавке

Вести

 
  • Народна библиотека „Стефан Првовенчани“ Краљево позива све одличне ученике да се поводом завршетка школске године , од 25. јуна до 31. августа 2018. године, бесплатно учлане у Библиотеку. На располагању вам је богат фонд књига, новина, часописа, стручне литературе, књижне и некњижне грађе. Постаните члан Библиотеке, довољно је да понесете сведочанство или ђачку књижицу.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • У секцији Тематске области - изабрани линкови нудимо вам адресе сајтова из различитих области људских знања и делатности. Избор ће бити стално допуњаван.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Шта да читам

Блог Краљевачки октобар

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Пријатељи сајта

 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750