Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Kонцерт и књига
Поводом обележавања 40 година панка и 30 година хардкора у граду на Ибру, у децембру прошле године одржан је и концерт „Пламен још гори“ на којем су наступили бендови из деведесетих и данас активни „The Truth“, а ускоро би из штампе требало да изађе и књига под радним насловом „Краљевачка хроника:40 година панка 1978.-2018.“, чији је аутор Војкан Трифуновић. 

Детаљније...
 
Сретење у вери и историји
У оквиру нашег серијала Кроз историјске изворе, а у  сарадњи са друштвом „Сачувајмо Отроке“, на Сретење Господње 2019. у Отроцима, реализовали смо традиционални програм Сретење Господње у вери и историји.

Детаљније...
 
Одштампана монографија "Век и по библиотеке у Краљеву"
Поводом обележавања века и по постојања, Народна  библиотека Стефан Првовенчани објавила је монографију Век и по библиотеке у Краљеву. У овом обимном и луксузно штампаном делу, представљене су све библиотечке службе, књижни фондови, одељења, бивши и садашњи библиотекари, сарадници, програми, радионице, писци који су у њој запослени... Ова монографија заправо је прича о прошлости, садашњости и будућности наше Библиотеке, сврстане у ред најуспешнијих у Србији, у више наврата награђиване и одликоване. Почеци рада сежу у другу половину 19. века. Наиме, у једном рукопису који се чува у Историјском архиву Србије, читамо да у Срезу карановачком, у вароши Карановцу (некадашње име Краљева) Читаоница постоји од 1868. године...С кратким прекидима у  бурним временима, брига о књизи и љубитељима читања траје до данашњег дана.

Детаљније...
 
Нови број часописа "Повеља"
''Не памтим ништа пре снега. Много пута сам покушавао да се вратим уназад, да се пробијем кроз копрену белог, али нисам успео да пређем границу сећања. Понекад сумњам – да ли је пре снега било ичега?...''
Овим почетним реченицама из приче Снег, трагови Горана Петровића, отворен је нови број нашег часописа Повеља. У наставку Прочеља, уводне рубрике, објављени су прозни и песнички прилози Гојка Божовића, Славка Стаменића, Петра Матовића, Драгана Б. Ђоковића, Слађане Илић и Слободанке Живковић.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходно 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следеће > Крај >>

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750