Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

1000 километара за 1000 идеја
Пројекат Библиотекарског друштва Србије 1000 километара за 1000 идеја, који је реализован у августу ове године, након Краљева, представљен је и у Чачку. Колеге из Чачка, Милановца, Лучана и Ивањице су најпре одржале другу годишњу скупштину Подружнице БДС-а за Моравички округ, а у наставку програма др Богдан Трифуновић, Даниела Скоковић, мр Ана Гвозденовић и Марија Радуловић су говорили о својим искуствима са Ифлиног конгреса у Вроцлаву и представили различите типове библиотека које су током студијског путовања посетили. Реч је о Моравској библиотеци у Брну, јавној библиотеци у Ополу, Шлеској у Катовицама и Универзитетској у Братислави.
 
Детаљније...
 
Промоција Сабраних дела Стефана Првовенчаног у СКЗ
Јуче је у Српској књижевној задрузи промовисана књига Сабрана дела Стефана Првовенчаног, која је објављена поводом осам стотина година мећународног признања спске државности, односно крунисања Стефана Првовенчаног.  У програму су учествовали: Драган Лакићевић, уредник издања,  др Љиљана Јухас Георгиевски, др Томислав Јовановић, приређивачи и Милоје Радовић, вршилац дужности директора Библиотеке.  „Првовенчани доста исцрпно говори о Немањином управљању државом, о периоду бременитом тешкоћама, о сукобу са братом Вуканом. Његов светачки лик представљен је двојако, као исцелитељ, али и као национални светац, заштитник домовине,“ истакла је професорка Јухас Георгиевска. 
 
Детаљније...
 
Дигитализација у служби националног памћења
 
Библиотекарке краљевачке библиотеке Ана Воштинић, Маријана Јакшић и Ивана Хренко учествовале су на XV конференцији „Дигитализација културне баштине, старих записа из природних и друштвених наука и дигитална хуманистика“, коју организује Национални центар за дигитализацију на Математичком факултету у Београду. Тема њиховог излагања била је „Дигитализација у служби националног памћења“.
 
Детаљније...
 
Капима кроз време - чесме
 
У циљу афирмације завичајних фондова, као  и анимирања истраживачких активности свих завичајних библиотечких фондова, Народна библиотека "Доситеј Обрадовић" из Новог Пазара је организовала тематски округли сто на којем су учествовале колеге завичајних одељења из библиотека са простора Републике Србије. Циљ овог окупљања био је представљање ресурса  завичајних збирки, као и размена искустава. Овогодишња тема округлог стола је "Капима кроз време - чесме".
 
Детаљније...
 
<< Почетак < Претходно 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 Следеће > Крај >>

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750