Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Прича из Либана
Синоћ је у краљевачкој библиотеци представљена књига Николе Поповића Приче из Либана. О овој путописној прози говорили су, уз аутора, Милојко Милићевић, уредник, Дејан Алексић и Ана Гвозденовић. Милојко Милићевић је напоменуо да се њига нашла у најужем избору за награду „Љубомир Ненадовић”, која се додељује за најбоље путописно оставарење у текућој години, а Дејан Алексић је истакао да је главни јунак ових страница пуних мириса и укуса Леванта заправо прича. Ана Гвозденовић је говорила о путописима Николе Поповића у контексту српске путописне традиције, од Љубомира Ненадовића до наших дана. Присутни су имали прилике да чују и Николу Поповића, његове импресије из Бејрута али и извођење на оуду.

Детаљније...
 
Повеља у СКД-у
Јуче је Издавачка делатност Народне библиотеке „Стефан Првовенчани” представљена у Српском књижевном друштву. Програм, чији је домаћин био Дејан Симоновић, окупио је велики број поштовалаца песничке речи и Повељиних издања. О песничким књигама које су са знаком краљевачке библиотеке објављене у 2016. години говорили су уредници Дејан Алексић и Живорад Недељковић, док је о књигама књижевних студија и есеја, као и посебним издањима Повеље говорила Ана Гвозденовић. Своје стихове казивали су Милован Марчетић и Драган Јовановић Данилов, које ће 22. децембра имати прилике да чује и краљевачка публика.

Детаљније...
 
700 година од смрти краља Драгутина
Прошлог четвртка, у оквиру серијала ЈУБИЛЕЈИ, обележили смо 700 година од смрти краља Драгутина, сина Стефана Уроша I и Јелене Анжујске. Тим поводом наш гост је био др Владета Петровић са Историјског института у Београду, који је говорио Једном погледу са Запада на владавину краља Драгутина. Предавање је пратила и видео-презентација а присутни су имали прилике да чују много занимљивих детаља пре свега о Драгутиновој предаји власти, његовом односу са братом Милутином, као и о Драгутиновој улози у обнови и организавији Српске цркве у области којом је управљао.

Детаљније...
 
Сусрет под необичним околностима
Протеклог уторка у нашој библиотеци представљен је најновији роман Владана Матијевића Сусрет под необичним околностима. О свом читању овог условно љубавног романа, у коме се аутор и те како критички односи према хипокризији савременог друштва, говорили су Данијела Микић Ковачевић и Живорад Недељковић. Аутор је читао одломке и својим коментарима дао упутне сугестије потенцијалним читаоцима: 

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходно 51 52 53 54 55 56 57 58 59 Следеће > Крај >>

Јавне набавке

Вести

 
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • У секцији Тематске области - изабрани линкови нудимо вам адресе сајтова из различитих области људских знања и делатности. Избор ће бити стално допуњаван.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Шта да читам

Блог Краљевачки октобар

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Број посетилаца тренутно је: 1

Пријатељи сајта

 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750