Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Негујмо српски језик
У краљевачкој Библиотеци одржан је програм поводом отварања изложбе Негујмо српски језик, с бројним учесницима из света књижевности, библиотекарства, глуме... Ова акција  коју спроводе Министарства културе и информисања и просвете, науке и технолошког развоја,  београдски Филолошки факултет, Библиотека града Београда и РТС, има за циљ да скрене пажњу на свакодневне језичке недоумице, разоткрије неке језичке предрасуде и побуде свест о значају бриге о језику као важном чувару и носиоцу културних вредности.

Детаљније...
 
Света царска српска лавра Хиландар
Прошлог лета навршило се хиљаду година од најстаријег познатог писаног помена српског Манастира Хиландара. Књига Света царска српска лавра Хиландар на Светој Гори Атонској, у издању Задужбине Манастира Хиландара, проф. др Мирка Ковачевића, главног архитекте обнове ове светиње, представља сажетак првог миленијума историје Манастира, понајвише са аспекта његове градитељске баштине, али и кроз приказ духовног и уметничког блага које се у њему чува.

Детаљније...
 
Са децом ометеном у развоју
Народна библиотека Стефан Првовенчани има дугогодишњу успешну сарадњу са Школом за основно и средње образовање Иво Лола Рибар из Краљева, коју похађају деца ометена у развоју. Школа има 86 ученика са којима ради петнаестак дефектолога и олигофренопедагога. Са овим ученицима дружили су се данас песници Милоје Радовић, в.д. директора Библиотеке и Милош Милишић, запослен у овој установи. Они су марљивим ђацима на поклон однели бојанке и са њима разговарали, певали и писали песме о пролећу. ''Једна птица мала/ на гранчицу стала,/ па ми све црвкуће,/ па ми све шапуће/ стигло је пролеће...'', стихови су које су написали песници и ученици.

Детаљније...
 
Нова италијанска приповетка
Синоћ је у краљевачкој библиотеци одржан програм посвећен савременој италијанској причи. О италијанским приповедачима који су своје прве књиге објавили од деведесетих наоваомо, говорио је Никола Поповић, писац и преводилац, запослен на крагујевачком ФИЛУМ-у. Никола Поповић је издвојио три тока италијанске приче данас: један у коме доминирају реалистички елементи и друштвени ангажман, други у коме претеже лирска, меланхолична нота и трећи, изграђен превасходно на фантастици.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходно 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 Следеће > Крај >>

150. година Читаонице


Јавне набавке

Вести

 
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Шта да читам

Блог Краљевачки октобар

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Пријатељи сајта

 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750