Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Свевременски Његош
Његош је, по сведочењу Љубомира Ненадовића који га је пратио на путу по Италији, упражњавао умно-срчану молитву. Будно мотрите на околности вашег доба, подучава нас Игњатије Богословац. Нико о томе није разборитије размишљао од Његоша, јер су га околности у којима је живео и стварао на то натерале. Можда баш због тога и данас његово дело даје нам обрасце како се у овом времену треба понашати. Јер, како тврди један немачки научник, неће бити мира у свету, док не буде мира међу религијама.
 
Детаљније...
 
„Осам векова државности“
Краљево је град који увелико обележава значајни државни јубилеј „Осам векова државности“. Дана 19.априла 2017. године у 12,00, у просторијама Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“, такмичило се 95 ученика основних и средњих школа, са територије града Краљева,  у познавању историје династије Немањић. Четрдесет ученика се квалификовало за снимање квиза „Краљево бира знање“, које ће се одржати у мају месецу 2017.године. 

Детаљније...
 
Имендан у библиотеци
Синоћ је у краљевачкој библиотеци одржан централни програм обележавања 135. годишњице Имендана града Краљева. Овој свечаности присуствовали су челници града, предвођени градоначелником др Предрагом Терзићем и заменициом градоначелника Марицом Мијаиловић. На 19. април 1882. године, када је краљ Милан Обреновић удовољио молби житеља тадашњег Карановца да се њихова варош назове Краљево, подсетио је песник Милош Милишић, а градоначелник Предраг Терзић је у свом обраћању рекао како ''Краљевчани већ 135 година поносно носе ово име.''

Детаљније...
 
Kвиз „Моје Краљево“
Имена Краљева су у прошлости више пута мењана: Руда Поља (1476), Рудо Поље или Карановац (1540-1572), Карановац (од 1572), Краљево (од 1882), Ранковићево (од 1949) и Краљево (од 1955). Промена имена Карановац у Краљево извршена је приликом прве посете краља Милана Обреновића Карановцу, након проглашења Кнежевине Србије у Краљевину Србију. Том приликом, краљ Милан је услишио молбу Карановчана и указом од 19. априла 1882. године (по старом календару) одобрио промену имена Карановац у Краљево. Промена имена била је у духу тежње успостављања везе са старом славом средњовековне Србије и Немањића.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходно 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 Следеће > Крај >>


Јавне набавке

Вести

 
  • Народна библиотека „Стефан Првовенчани“ Краљево позива све одличне ученике да се поводом завршетка школске године , од 25. јуна до 31. августа 2018. године, бесплатно учлане у Библиотеку. На располагању вам је богат фонд књига, новина, часописа, стручне литературе, књижне и некњижне грађе. Постаните члан Библиотеке, довољно је да понесете сведочанство или ђачку књижицу.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • У секцији Тематске области - изабрани линкови нудимо вам адресе сајтова из различитих области људских знања и делатности. Избор ће бити стално допуњаван.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Шта да читам

Блог Краљевачки октобар

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Број посетилаца тренутно је: 2

Пријатељи сајта

 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750