Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Песме и књиге из доба Стефана Првовенчаног
Народна библиотека ''Стефан Првовенчани'' бројним програмима учествује у градском обележавању осам векова од крунисања краља Стефана Немањића, ( у историји познатог као Првовенчани ) у манастиру Жичи. Најпре је у читаоници Дечјег одељења одржан поетско музички програм ''Свечаница-песмарица'' у којем су учестовали ученици Етно одсека Музичке школе ''Стеван Мокрањац'' који су изводили композиције из балканских земаља којима је владао Првовенчани, а глумац Драган Пешић казивао одломке из дела првог немањићког краља. 
 
Детаљније...
 
Деца Мошу
Током ове и протекле недеље преко 270 ученика краљевачких основних и средњих школа посетило је нашу библиотеку и видело изложбу Мошо, пчелино чедо. Након студијског вођења кроз изложбу, које је организовала мр Ана Гвозденовић, деца су у инспиративном окружењу песничких и иних остварења Моша Одаловића и сама била потакнута на игру маште и стварање па су нам оставила мноштво занимљивих ликовних радова, али и песама, писама, порука упућених овогодишњем лауреату Жичке хрисовуље.
 
Детаљније...
 
Вече са Чарлсом Симићем
Књижевно вече прослављеног америчког песника и есејисте српског порекла, Чарлса Симића, одржано 31. августа, у Дому омладине у Београду, један је од најзначајнијих културних догађаја последњих месеци у Србији. Симић, један од најзначајнијих стваралаца данашњице, читао је своје ране и новије песме, пред више стотина људи, а о његовој поезији говорили су Гојко Божовић, песник и директор Издавачке куће ,,Архипелаг“ из Београда, као и Дејан Алексић, песник и уредник Издавачке делатности НБ ,,Стефан Првовенчани“.

Детаљније...
 
Библиотекари у Вроцлаву
Од 18. до 25. августа, у пољском граду Вроцлаву, европској престоници културе 2016, одржан је 83. Светски конгрес библиотека и информација, као и Генерална скупштина Ифле, под слоганом Библиотеке. Солидарност. Друштво. Тим поводом Библиотекарско друштво Србије организовало је акцију „Библиотекари на путу: 1000 километара до 1000 идеја”, коју је подржало Министарство културе Републике Србије, а која је имала за циљ да обезбеди превоз српских библиотекара до Вроцлава, као и студијске посете библиотекама Чешке, Пољске и Словачке. Захваљујући подршци локалне самоуправе, део члан српског библиотечког тима била је и колегиница мр Ана Гвозденовић.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходно 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 Следеће > Крај >>

150. година Читаонице


Јавне набавке

Вести

 
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Шта да читам

Блог Краљевачки октобар

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Пријатељи сајта

 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750