Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Промоција Сабраних дела Стефана Првовенчаног у СКЗ
Јуче је у Српској књижевној задрузи промовисана књига Сабрана дела Стефана Првовенчаног, која је објављена поводом осам стотина година мећународног признања спске државности, односно крунисања Стефана Првовенчаног.  У програму су учествовали: Драган Лакићевић, уредник издања,  др Љиљана Јухас Георгиевски, др Томислав Јовановић, приређивачи и Милоје Радовић, вршилац дужности директора Библиотеке.  „Првовенчани доста исцрпно говори о Немањином управљању државом, о периоду бременитом тешкоћама, о сукобу са братом Вуканом. Његов светачки лик представљен је двојако, као исцелитељ, али и као национални светац, заштитник домовине,“ истакла је професорка Јухас Георгиевска. 
 
Детаљније...
 
Дигитализација у служби националног памћења
 
Библиотекарке краљевачке библиотеке Ана Воштинић, Маријана Јакшић и Ивана Хренко учествовале су на XV конференцији „Дигитализација културне баштине, старих записа из природних и друштвених наука и дигитална хуманистика“, коју организује Национални центар за дигитализацију на Математичком факултету у Београду. Тема њиховог излагања била је „Дигитализација у служби националног памћења“.
 
Детаљније...
 
Капима кроз време - чесме
 
У циљу афирмације завичајних фондова, као  и анимирања истраживачких активности свих завичајних библиотечких фондова, Народна библиотека "Доситеј Обрадовић" из Новог Пазара је организовала тематски округли сто на којем су учествовале колеге завичајних одељења из библиотека са простора Републике Србије. Циљ овог окупљања био је представљање ресурса  завичајних збирки, као и размена искустава. Овогодишња тема округлог стола је "Капима кроз време - чесме".
 
Детаљније...
 
У новом броју ''Повеље''
На првим страницама новог броја нашег часописа ''Повеља'', односно рубрици ''Прочеље'', налазе се песнички и прозни радови Николе Вујчића, Ненада Шапоње, Врсана Лештарића, Љубише Ћирковића, Милана Мицића, Марије Ракић Шаранац, Драгише Обрадовића, Атјане Дрековић, Дубравке Матовић и Ђорђа Богојевића. У рубрици ''Премошћења'', резервисаној за преведену књижевност, објављене су приче Владимира Набокова ''Путник''и песме Агњешка Гинко, у преводима Алена Бешића, односно Александра Шаранца.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходно 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 Следеће > Крај >>

Преображење 2018.


Јавне набавке

Вести

 
  • Народна библиотека „Стефан Првовенчани“ Краљево позива све одличне ученике да се поводом завршетка школске године , од 25. јуна до 31. августа 2018. године, бесплатно учлане у Библиотеку. На располагању вам је богат фонд књига, новина, часописа, стручне литературе, књижне и некњижне грађе. Постаните члан Библиотеке, довољно је да понесете сведочанство или ђачку књижицу.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • У секцији Тематске области - изабрани линкови нудимо вам адресе сајтова из различитих области људских знања и делатности. Избор ће бити стално допуњаван.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Шта да читам

Блог Краљевачки октобар

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Пријатељи сајта

 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750