Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Архитектонски путописи – Истанбул
Циклус предавања „Архитектонски путописи“ („Градови од којих се може учити“), нови програмски серијал који краљевачка Библиотека организује у сарадњи са Инжењерском комором Србије – Регионалним центром Краљево, отпочео је предавањем Зорана Радоњића о Истанбулу.
Као што је било најављено, предавање је представљало лично виђење предавача о Истанбулу са посебним нагласком на уређењу појединих јавних простора, те значају одређених инфраструктурних решења и специфичности урбаног простора.
 
Детаљније...
 
Најстарија књига у нашој Библиотеци
Обележавајући 150 година од оснивања Читаонице у Карановцу, представљамо вам и неколико раритета из нашег фонда.
Најстарија књига у поседу краљевачке Библиотеке је збирка духовних текстова преведих са грчког језика „Зерцало христианское” („Огледало хришћанско”), објављена 1801. године у Пешти. Има 184 стране и убраја се у старе књиге јер је објављена пре 1868. године, тј. пре усвајања Вукове реформе правописа.

Детаљније...
 
Статистика у библиотеци
У oквиру реализације програма сталног стручног усавршавања радника у библиотечко-информационој делатности, у четвртак 1. новембра 2018. године, у простору Дечјег одељења краљевачке библиотеке одржан је акредитовани семинар за школске библиотекаре Рашког округа и у петак 2. новембра 2018. године у Народној библиотеци Ужице одржан је акредитовани семинар за школске библиотекаре Златиборског округа, који је одобрен НБ Стефан Првовенчани од стране ЗУОВ-а, под називом „Стручни библиотечко-информациони рад у библиотекама – вођење библиотечке статистике у складу са националном законском регулативом и међународним ISO стандардима за библиотечку статистику”.  У четвртак 1. новембра 2018. године у Краљеву је одржан и акредитовани програм од стране Народне библиотеке Србије за библиотекаре јавних библиотека под називом Библиотечка статистика и њено вођење”.

Детаљније...
 
Исламски свет у делима Његоша и Андрића
У Народној библиотеци Стефан Првовенчани у Краљеву представљено је трокњижје др Мирољуба Јевтића, професора београдског Факултета политичких наука о исламском свету у делима Петра Другог Петровића Његоша и Ива Андрића. Реч је о књигама Исламска визија света код Иве Андрића и Његош и ислам, а било је речи и о делу Џихад у Босни и време глобализације. Била је то прилика да се проговори која реч више о исламској вери којој припада две милијарде људи, другој у свету по бројности верника.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходно 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следеће > Крај >>

150. година Читаонице


Јавне набавке

Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Шта да читам

Блог Краљевачки октобар

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Број посетилаца тренутно је: 4

Пријатељи сајта

 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750