Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Успешна и награђивана
Оставила је дубок и неизбирисив траг у библиотекарству и култури града. Нису је заобишла ни заслужена признања: од „Златне значке“ Културно-просветне заједнице до Националне награде из области библиотекарства „Јанко Шафарик“. Успешна и награђивана, једнодушна је оцена о библиотекарској каријери Драгане Типсаревић, библиотекара саветника у пензији, донедавно управнице Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ Краљево. Ту оцену изрекле су њене колеге на скупу у краљевачкој библиотеци, одржаном у оквиру нашег редовног серијала „Краљевчани“.
 
Детаљније...
 
In memoriam: Милан Ђокић (1927 – 2018)
Поводом смрти Милана Ђокића, краљевачког писца, сликара и конзерватора, у краљевачкој библиотеци одржана је комеморација на којој су писци Љубиша Ђидић, Александар Марић и Милош Милишић и историчар уметности Љубиша Симовић, говорили о животу и делу овог свестраног уметника.

Детаљније...
 
Жене српских династија у средњем веку
У оквиру нашег серијала Кроз историјске изворе, у Народној библиотеци „Стефан Првовенчани“ је организован програм посвећен женама српских династија у средњем веку. Др Драгољуб Даниловић, историчар и водитељ серијала, посебно је нагласио да су жене из српских владарских породица, поред тога што су биле мајке (што је била њихова најважнија улога), често биле и залог мира у средњем веку. Принцезе, владарке, дипломате, монахиње, књижевнице, градитељке, просветитељке, хуманитарке и светитељке, биле су најважнији ослонац и подршка својим мужевима и синовима у државним пословима.
 
Детаљније...
 
Награда „Јанко Шафарик“ Драгани Типсаревић
Жири за доделу Националне награде из области библиотекарства „Јанко Шафарик“ у саставу: Ивана Димић, Тамара Бутиган, Владислав Бајац, Љубомир Бранковић и Михајло Пантић (председник), на седници одржаној 23. фебруара 2018. године једногласно је донео одлуку да се награда „Јанко Шафарик“ за 2017. годину додели Драгани Типсаревић, донедавном управнику Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ Краљево.
foto izvor: Blic
Детаљније...
 
<< Почетак < Претходно 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 Следеће > Крај >>

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750