Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Српске библиотеке у доба Стефана Првовенчаног
„Историја библиотекарства у Србији није целовита, мало је археолошких истраживања која би допринела расветљавању ове теме, али, ипак, знамо да су књиге у Србији у средњем веку биле веома поштоване и чуване и да су имале ауру недостижности и посебне духовности. Знамо и то да су се прве библиотеке налазиле у манастирима и на дворовима богатих властелина. Свети Сава у Карејском типику прописује начин држања и чувања књигу у манастирским одајама.  Оне у то доба, према неким истраживањима, нису биле веће од три метра квадратна, да су књиге држане на полицама и да им је највећи непријатељ била влага.”
др Александра Вранеш
Детаљније...
 
Наставак сарадње с пољским библиотекарима
Народна библиотека Стефан Првовенчани из Краљева има дугогодишњу  сарадњу с библиотеком из Зелене Горе, некадашњег „града побратима” из Пољске. Поводом наставка ове сарадње, у краљевачкој Градској управи одржана је конференција за новинаре на којој је било говора о будућим заједничким плановима две библиотеке.
Сретен Јовановић, помоћник градоначелника Краљева, истакао је да краљевачки и пољски библиотекари на најбољи начин повезују два града који су некада имала привредну, спортску и културну сарадњу.

Детаљније...
 
Књига о узроцима Балканских ратова
У краљевачкој библиотеци представљена је књига Дарка Михајловића Српска дипломатија о догађајима у Македонији 1903 – 1904. године. У њој аутор истражује међусобне односе држава и анализира догађаје који су утицали на геополитику Балкана и довели до Балканских ратова.
-Михајловић је у првом поглављу Македонско питање прецизно и детаљно обрадио феномене као што је појмовно, историјско и географско одређење Македоније, потом однос балканских држава према македонском питању, а у основним поставкама и каква је политика била великих европских сила према Балкану, посебно питању Македоније.
 
Детаљније...
 
„Зашто сам живео само један сат?“
 
 
У Народној библиотеци „Стефан Првовенчани“ у уторак 6. јуна представљен је роман Виктора Давидовића „Зашто сам живео само један сат?“, која је недавно објавила Издавачко-продуцентска кућа „Цепелин“.
Пред читаоцима је узбудљива прича која се чита у једном даху, а са друге стране, на страницама се срећу мисли којима се можемо изнова враћати. Главни јунак, осамдесетогодишњи психијатар записује животну исповест. Када је имао двадесет и једну годину напустио је Мостар, у коме је провео младост, детињство је провео у једном херцеговачком селу.
 
Детаљније...
 
<< Почетак < Претходно 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 Следеће > Крај >>

Јавне набавке

Вести

 
  • Драгана Типсаревић, библиотекар саветник у пензији, дугогодишњи руководилац Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ Краљево, једногласном одлуком жирија добитник је Националне награде из области библиотекарства „Јанко Шафарик“ за 2017. годину. 
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • У секцији Тематске области - изабрани линкови нудимо вам адресе сајтова из различитих области људских знања и делатности. Избор ће бити стално допуњаван.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Шта да читам

Блог Краљевачки октобар

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Број посетилаца тренутно је: 4

Пријатељи сајта

 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750