Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Монографија – људског лика
-Монографија Век и по Библиотеке у Краљеву представља круну обележавања овог јубилеја током минуле године и заједничко је дело библиотекара и писаца запослених у њој- рекао је мр Миша Милосављевић, директор Народне библиотеке Стефан Првовечани, на представљању овог капиталног дела. Он се захвалио локалној самоуправи и Министарству културе који су финансијски помогли да се монографија одштампа, нагласивши да је она ''део памћења установе и града''.


Емилија Димовска, уредница, у инспиративној презентацији рекла је да су монографије ''важна, али не много читана дела''.
-Монографија је писана на основу сећања и докумената, између личног и објективног. Желели смо да пишемо о људима који су чинили или сада чине нашу установу, тако да она има - људски лик. Састваљена је од неколико поглавља: до и од 1973. године, од када је на данашњој адреси и од када врши мисију модерног библиотекарства...Зачетник таквог библиотекарства је тадашњи директор Душан Грубић. Сваки наредни руководилац наствљао је започето и тај континуитет је неспоран и важан - рекла је Емилија Димовска.

Др Дејан Вукићевић из Народне библиотеке Србије, говорио је о посвећеничком раду некадашњих и садашњих библиотекара, руководилаца бројних одељења, писцима и сарадницима.
-Чини се да је ова лична карта, на безмало 400 страница, права слика онога што је Народна библиотека Стефан Првовенчани била и што сада јесте, центар културе у граду који је исто то на нивоу земље, с јаком традицијом на којој би многи позавидели. Из ове личне карте може се прочитати да је Библиотека израсла у једну модерну институцију која не само да обавља своје законске дужности, него унапређује библиотечку струку, уопште, предњачећи у културним акцијама и пројектима, негујући добар однос с најмлађима и младима, водећи рачуна о завичајним ствараоцима, бринући над најстаријим и највреднијим књигама које има - каже др Дејан Вукићевић.

Наглашавајући да је ова монографија ''приручник за све који желе да даље уче и сазнају'', др Богдан Трифуновић, председник Библиотекарског друштва Србије и директор чачанске библиотеке Владислав Петковић Дис, рекао је да ''добре библиотеке не чине дуги зидови нити полице...већ склад могућности да сваки појединац  уласком у њу добије нешто што изван тог простора не постоји...''

-Па тако и ова Библиотека у којој смо: постоји век и по, додуше с прекидима као и у случају скоро свих градских библиотека у земљи, и својим суграђанима је најважнија на свету. Она располаже натпросечном количином простора, као и добро познатом пословном и програмском политикиком, за шта су заслужни њени запослени. Људски капитал је  најважнији ресурс и ту библиотеке нису изузетак, па Краљевчани могу да се осећају срећним што су у протеклих 150 година, а нарочито последњих 70, имали у овој установи плејаду посвећеника послу, као и књизи, читаоцима, деци, књижевности и књижевницима. Управо о томе говори књига Век и по Библиотеке у Краљеву, о људима из Библиотеке који су створили од установе бренд – рекао је др Богдан Трифуновић.
На овој свечаности представљен је и Зборник радова са научног скупа одржаног прошле године у нашој библиотеци Библиотеке у културном животу Србије, који је представила уредница Катарина Јаблановић.

10. април 2019.

Аутор текста: Милош Милишић
Аутор фотографија: Иван Спасојевић

 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750