Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Градска смотра рецитатора у Библиотеци
У Народној библиотеци „Стефан Првововенчани“ Краљево одржана је 51. Градска смотра рецитатора „Песниче народа мог“. Традиционална манифестација окупила је ученике, родитеље и наставнике који воле и негују изражајно казивање. Организатор и овогодишње смотре била је Основна школа „Драган Маринковић“ Адрани, а у три категорије, млађи, средњи и старији узраст, надметало се укупно 78 ђака. Међу њима било је и ученика из школа удаљених од градског језгра, попут ОШ „Стефан Немања“ Студеница. 

Присутне је најпре поздравила директорка ОШ „Драган Маринковић“ Адрани Наташа Степић и пожелела успешан рад. Програм су отворили глумица Краљевачког позоришта Биљана Талић, рецитујући „Шашаву песму“ Мирослава Антића и ученик Школе за основно и средње образовање одраслих „Иво Лола Рибар“ Краљево Младен Дачић казујући песму Ђуре Јакшића „Отаџбина“. Програм је модерирао песник и библиотекар Милоје Радовић. Стручни жири који су чинили руководилац Школске управе Рашког округа Бојана Маринковић, глумац Краљевачког позоришта Предраг Павловић, песник Верослав Стефановић и библиотекарке Катарина Јаблановић и Нина Раденковић оцењивао је избор песме примерен полу и узрасту, акцентуацију и дикцију, остваривање мисаоно-емотивних садржаја песме као и природност, изражајност и сугестивност казивања. 

У категорији млађи узраст, у којој је било највише пријављених такмичара, 35, прво место освојио је Новак Гочобија (ментор Слађана Милосављевић), ученик IV/1 ОШ „Драган Маринковић“ Адрани. Казивао је песму Недељка Попадића ,,Шта је образ“. Друго место заузела је Мина Бажалац (ментор Снежана Трифуновић), ученица IV/3 одељења ОШ ,,Димитрије Туцовић“. Казивала  је стихове Душана Радовића ,,Ловац и лав“. Треће место припало је Павлу Милосављевић (ментор Јасна Савић), ученику III/1 одељења ОШ ,,Драган Маринковић“. Казивао је песму Владимира Андрића ,,Флекава песма“.

У категорији средњи узраст, од 5. до 8. разреда основне школе, пријављено је било 30 такмичара. Прво место припало је Еви Јакић (ментор Данијела Петрић), ученици VII/5 ОШ ,,IV краљевачки батаљон“. Казивала је песму Мирослава Антића ,,Лако је теби“. Друго место освојио је Михајло Јешовић (ментор Снежана Премовић), ученик VII разреда ОШ ,,Браћа Вилотијевић“. Рецитовао је песму Дејана Алексића ,,Како је поцрнело Црно море“. Треће место освојила је Анастасија Мартић (ментор Гордана Мирковић), ученица V разреда ОШ ,,Светозар Марковић“. Казивала је стихове Пеђе Трајковића ,,Кад књиге буду у моди“.
У категорији старији узраст, од 1. до 4. разреда средње школе, надметало се 13 такмичара. Прво место припало је Сташи Миловановић (ментор Маријана Радић), ученици IV/1 Гимназије Краљево. Казивала је стихове Милана Кундере ,,Одлазим“. Друго место освојила је Горана Маџаревић (ментор Маријана Радић), ученица II разреда Гимназије Краљево. Рецитовала је стихове Ирене Вркљан ,,Заљубљени дан“. Трећe место припало је Тијани Трифуновић (ментор Милица Милетић), ученици I разреда Медицинске школе. Рецитовала је песму Владислава Петковића Диса ,,Међу својима”. Четврто место освојила је Милена Вучинић (ментор Љиљана Ракић), ученица III/1 одељења Медицинске школе. Казивала је стихове Десанке Максимовић ,,Одговор“.

 

Аутор текста: Катарина Јаблановић
Аутори фотографија: Татјана Влаховић и Иван Спасојевић

 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750