Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Збогом, Добрице!
Крајем минулог месеца преминуо је песник Добрица Ерић, врли сарадник и чест гост Народне библиотеке Стефан Првовенчани. Памтимо његове наступе у нашим читаоницама, пред најмлађим и најстаријим читаоцима, пуне шарма, људске топлине и наклоности. Нема, рекло би се, књигољупца  који с Добрицом није био на Вашару у Тополи, мирисао са њим смиље и босиље шумадијских ливада и пропланака, огледао се у гружанским речицама и потоцима...Његови песнички прилози, деценијама објављивани,  заувек остају међу корицама нашег часописа Повеља.

Овде се присећамо да је Добрица Ерић први добитник Жичке хрисовуље, једног од најугледнијих песничких признања у Србији. Хрисовуља му је додељена 1992. године, на самом зачетку манифестације Дани преображења, данас Жичког духовног сабора Преображење која се у Краљеву и манастиру Жичи одржава безмало три деценије, о којој се стара краљевачка библиотека. Одлуку о томе донели су тада чланови Књижевног клуба Краљево, оснивача Сабора, а Ерићу је Хрисовуља, рад жичких монахиња (икона на дасци) уручена 18. августа навече, у Дому културе села Жиче (на слици).

Сутрадан, на Преображење Господње, у Трпезарији Манастира Жиче, одржан је књижевни програм (на слици) у којем су осим Добрице Ерића, учествовали писци Радомир Андрић, Радослав Братић, Иван Рајовић и Милош Милишић. Тако је започета најстарија преображењска књижевна манифестација у Србији. Она живи и дан-данас, међутим, међу живима нису више њени лауреати, добитници Жичке хрисовуље, Иван. В. Лалић, Стеван Раичковић, Миодраг Павловић, Брана Петровић...
Том небеском књижевном царству придружио се и Добрица Ерић. Са нама остају да живе њихова дела.
 
Април 2019.
Аутор текста: Милош Милишић
Аутор фотографија није познат
 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750