Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Дејан Алексић добитник награде "Мирослав Антић"
Песник Дејан Алексић добитник је угледне песничке награде Мирослав Антић за 2018. годину, саопштио је жири (Мина Ђурић, Ненад Шапоња, Мирослав Радоњић) књижевне манифестације Антићеви дани која ће бити одржана од 13-15. марта у Новом Саду. Једногласном одлуком жирија овом наградом овенчана је, заправо, Алексића збирка песама Радно време раја, у издању Културног центра Новог Сада.

-Алексић који је запажени песник за децу, у извесном смислу наставља дијалог са песничким опусом Мирослава Антића. Алексић је песник, драмски писац и књижевни стваралац за децу чија је поезија већ увелико препозната на мапи савременог српског песништва. Сведеност Алексићеве лирике дубоко се опире припадности нашој свеопштој култури кашњења – наглашава Мирослав Радоњић, члан жирија и Одбора манифестације Антићеви дани.
Дејан Алексић (1972) песник је, драмски писац и стваралац литературе за најмлађе читаоце. Добитник је награда: Змајеве, Меша Селимовић, Бранко Миљковић, Ристо Ратковић, Просветине, Бранкове, Матићевог шала, награда из фондова Бранко Ћопић и Борислав Пекић... За богато дело из области дечје књижевности многоструко је награђиван. Објавио је и књига драма.
Алексић је уредник издавачке делатности Народне библиотеке Стефан Првовенчани из Краљева. 
 
Аутор текста Милош Милишић
Аутор фотографије Иван Спасојевић

12. март 2019.

 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750