Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Књига о Вуку
''Књига о Вуку'',  дело проф. др Бошка Сувајџића, управника Катедре за српску књижевност са јужнословенским књижевностима београдског Филолошког факултета, представљена је, уочи Савиндана, у краљевачкој библиотеци. Осим библиотеке, овај занимљив програм организовали су Друштво за српски језик и књижевност и Школаска управа.

На почетку свог обраћања професор Сувајџић је нагласио да је ову књигу писао у континуитету с циљем да осветли тезу да је Вук Караџић био модеран стваралац. '' Све што је Вук радио било је усмерено ка будућности која нам је припала. Пошто се сада непрестано говори о отварању некаквих поглавља за улазак у европску заједницу народа, тврдим да је прво поглавље отворио Вук Караџић, а бугарски научник Илија Конев сматра је он пресудно утицао не само на европеизацију Србије, него читавог словенског југа - каже Сувајџић.
Сувајџић, надаље, истиче да је ''Књига о Вуку'' настала у поводу обележавања велико јубилеја – 200 година од појављивања Вуковог ''Српског рјечника'', ''књига над књигама, односно преломног дела наше нововековне националне културе...''
-Као лексикограф, Вук је написао, према Павли Ивићу, преломну књигу српске националне културе. Реч је о ''Српском рјечнику''. Вукова два издања ''Рјечника'' представљају драгоцен етнографски извор за проучавање живота, обичаја и усмене културе српског народа. Вук је као обајшњења речи у ''Рјечнику'' уносио низ приповедака, предања и изрека, пословица, историјских и географских запажања...Својим ''Рјечником'' Вук је показао виталност и динамичност, природну есенцијалност и чврсту супстанционалност српског народног језика. Драгоцен је то ''Рјечник'' и данас када је све мање речи, а све више ствари. Када је све мање речи за све више ствари – каже Сувајџић.
Сувајџић је напоменуо да су за дело и рад Вука Караџића били заинтересовани највећи умови онога доба и подсетио да су, захваљујући њему, српске десетерачке песме преводили Гете и Јакоб Грим,а предавања о нашој књижевнсти на Сорбони је држао Адам Мицкијевич.
-Вук је представљао спону између Истока и Запада. Како истиче наш велики вуковац Голуб Добрашиновић ''Вук  је био нека врста словенског конзула у Бечу''... Он је углед народног језика у поезији и прози. Вук је она хучна ''премјена'' која ће доћи изненада и тако силовито ударити у народ да ће ''готово све заборавити што је било донде'' – закључује проф. др Бошко Сувајџић.
 
Аутор текста: Милош Милишић
Аутор фотографија: Миша Милосављевић
 
26. јануар 2019.
 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750