Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Будућност српског језика у информатичком друштву
Поводом Дана Светог Саве у Краљеву, Народна библиотека Стефан Првовенчани и краљевачко Друштво за српски језик и књижевност организовали су занимљиво предавање Будућност српског језика у информатичком друштву. На ову тему говорио је мр Милорад Симић, познати српски лингвиста, филолог, лексикограф и информатичар. Овом приликом промовисан је софтверски пакет за српски језик, који је Министарство просвете препоручило основним и средњим школама као помоћно наставно учило, а Свети архијерејски синод СПЦ свештенству, вероучитељима и црквено-школским установама. Пакет се може користити на персоналним рачунарима и на интернету на адреси srpskijezik.com.
 
Мр Симић је изнео бројне чињенице које су утицале на данашњи положај српског језика у настави, у средствима информисања и друштвеном животу.   -Ту су историјски  догађаји с краја 20. века, који су били трагична реприза наше даље и ближе историје и који су довели до невиђеног мешања српског становништва  из веома удаљених подручја, са шароликом дијалекатском основом. У време тоталног слома наше привреде у свету је извршена технолошка револуција, са општом компјутеризацијом у свим областима живота, са ширењем интернета и незадрживог продора енглеског језика.
Прорадила је машинерија глобалног светског поретка, који брише светске границе, унифицира свет и прети да у наредних сто година са географске карте нестану мали народ и њихови језици. Међу тим народима је и српски народ и његов језик. Ово поткрепљује и вест објављена пре неколико година у  дневном листу Политика да српска деца у Европи најслабије познају свој матерњи језик.
Последњи је тренутак да се појача друштвена брига за школство у целини, за наставу српскога језика, за општу писменост у средствима информисања, да информатички описменимо нацију и да српски језик заштитимо од кварења и ерозије ваљаним софтвером који ће бити доступан Србима у земљи и у свету - истакао је мр Милорад Симић.
Софтвер агенције Србософт присутан је на нашем тржишту више од 20 годинa и незамењив je у обради документације и професионалној припреми текста за штампу. Користе га скоро све графичко-издавачке куће, бројне установе и фирме и приватна лица, а купила га је 2003. године и држава Србија за републичке органе, организације и локалну самоуправу. Препорука Министарства просвете је добар сигнал да се почне користити и у школама.
Више о српским језичким програмима можете сазнати на адресама: srpskijezik.com/Proizvodi i https://sites.google.com/site/srbosoftras/.
 
Аутор текста: Милош Милишић
Аутор фотографија: Иван Спасоејвић
 
26. јануар 2019.
 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750