Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Вршњачком едукацијом о Игору Коларову
У Народној библиотеци „Стефан Првовенчани”, 24. 12. 2018. одржана је презентација пројекта „Вршњачка едукација и укључивање локалне заједнице у обележавање значајних догађаја - Дани Коларова”.
Организатор пројекта је Ана Милуновић, наставник српског језика. У пројекту су учествовали ученици 6/1 ОШ "Светозар Марковић", као едукатори, и ученици 5/4, који су у пратњи одељењског старешине Гордане Киковић, присуствовали презентацији. Гости су били ученици петог разреда ОШ „Вук Караџић”, под вођством наставника српског језика Сандре Рудњанин.

Ученици шестог разреда су били едукатори за ученике петог разреда. Помоћ у том раду пружиле су им одрасле особе - координатори за поједину област. У ченици петог разреда су могли да бирају једну или више области у којима се баве романом „Аги и Ема” по концепту сајамског излагања и интерактивних радионица (НОВИНАРИ - координатор Радмила Весковић, КЊИЖЕВНИ КРИТИЧАРИ - координатор Ана Гвозденовић, ЛИКОВНИ СТВАРАОЦИ - координатор Кристина Трујић и ФИЛМСКИ КРИТИЧАРИ - координатор Немања Миљковић). Циљ пројекта је да ученици шестог разреда као вршњачки едукатори презентују роман „Аги и Ема” ученицима петог разреда, који су га читали као обавезну школску лектиру (међувршњачко повезивање).
 
У другом делу пројекта одржана је панел дискусија о вршњачком насиљу. ПРАВА ДЕТЕТА се разматрају са становишта прочитаног романа.Вршњачки едукатори и координатори Олга Дробњак и Невена Мартић уз помоћ медијатора Ане Милуновић, а кроз међусобну дискусију и дискусију са публиком, говорили су о овим проблемима. Овим је презентован и рад ОПД тима у ОШ „Светозар Марковић.
У завршном делу учествовао је ГОСТ - ПИСАЦ - Дејан Алексић, пријатељ покојног писца, који је говорио деци о свом познанству с писцем и духовитим и занимљивим детаљима, које у биографији писца нису читали.
 
Пројекат је реализован у сарадњи са Народном библиотеком „Стефан Првовенчани”.
Поред ученика петог разреда ове две школе, који су дошли у пратњи Сандре Рудњанин и Гордане Киковић, презентацији је присуствивало 14 колега обе школе. 
 
Аутор текста: Ана Милуновић, организатор пројекта
Аутор фотографија: Иван Спасојевић
 
31. децембар 2018.

 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750