Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Представљен роман „Јаз“ Милоша Дражовића
Вешто балансирајући са фактографијом и фикцијом писац романа "Јаз" Милош Дражовић створио је вишеслојно и динамично штиво које се чита у даху - речено је на представљању ове књиге у Народној библиотеци "Стефан Првовечани". Промоција је одржана 27. децембра, а говориле су мр Ана Гвозденовић, књижевна критичарка, Александра Ковачевић, позоришна редитељка, Радмла Весковић, новинарка и аутор Милош Дражовић.

Главни лик у роману аутор је позајмио из стварности - то је Драгољуб Дража Мијатовић из поткопаоничког села Жутице, који је 20-их година прошлог века саградио јаз дуг 18 километара и са Копаоника спустио воду у своје село. Све остало у роману је фикција.
- Наслов романа симболише више слојева којима се бави аутор: то је и јаз између предака и потомака, јаз између добра и зла, између визионара и масе просечних. Једна од најбољих особина романа су његова сликовитост и динамичност - рекла је Ана Гвозденовић

Александра Ковачевић је истакла раскош боја, догађаја и садржаја:
- Не памтим концизније, а лепше описе природе. Док читате раде сва чула, видите слике, осећате боје, мирисе, укусе. Ово је изузетно филмичан текст и верујем да ћемо видети филмску верзију.
Аутор Милош Дражовић је рекао да његова намера јесте да сними филм и да је објављивањем књиге желео да заштити сценаристичку идеју. Филм би жанровски био најсличнији вестерну, јер има добре и лоше момке и њихов обрачун протегнут на читав век.

Радмила Весковић је оценила да је посезање за стварном особом и његовим подвигом дало уверљивост садржају који говори о људима који одскачу од учмале средине. Истакла је да са мало речи а много акције Дражовић јасно скицира ликове.
Милош Дражовић је рођен 1973. године у Новом Пазару, а у Краљеву је завршио основну и средњу школу. Дипломирао је филмску режију на Академији лепих уметности у класи Шијан-Балетић.
 
 

Аутор текста: Радмила Весковић
Аутор фотографија: Иван Спасојевић
 
28. децембар 2018.

 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750