Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Представљена издавачка кућа „Одисеја”
На Дечјем одељењу Народне библиотеке "Стефан Првовенчани" представљене су књиге за децу издавачке куће „Одисеја“ из Београда. О најновијим романима за децу недавно објављеним у овој издавачкој кући,  младој читалачкој публици, ученицима четвртог разреда Основне школе „Свети Сава“ из Рибнице, говорио је Александар Губаш, књижевни критичар. Он је нагласио да је „Одисеја“ специјализована за преводе на српски језик награђиваних европских аутора за децу. 

На почетку је деци представио роман мађарског аутора Иштвана Лакатоша "Ракун који је хтео да опере цео свет", други наставак његовог серијала "Ема и Тесла". Овај серијал је посебно занимљив зато што је један од главних ликова Никола Тесла, који са девојчицом Емом и другарима из своје тајне лабораторије брани свет од свакојаких зала. Иштван Лакатош је цењени мађарски стрип аутор млађе генерације, који се успешно окушао и као дечји писац, а његове књиге су, због мноштва илустрација, на граници стрипа и романа. Губаш је овом приликом представио и романe"Доктор Проктор и велика крађа злата" веома популарног  норвешког писца за децу и одрасле Јуа Несбеа и „Кућица на дрвету“ италијанске списатељице Бјанке Пицорно.
Губаш је говорио и о другим „Одисејиним“ романима за децу чије објављивање је помогао програм Европске комисије Kреативна Европа.  Данас представљени романи објављени су као део „Одисејиног“ пројекта "Стари континент, нови људи - Пронађи своје место", који се такође реализује уз финансијску подршку програма Kреативна Европа.
Овом приликом, захваљујући се на сарадњи, Губаш је нашој библиотеци поклонио нове књиге промовисаних аутора.
 
26. децембар 2018.
 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750