Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

Представљена издавачка кућа „Одисеја”
На Дечјем одељењу Народне библиотеке "Стефан Првовенчани" представљене су књиге за децу издавачке куће „Одисеја“ из Београда. О најновијим романима за децу недавно објављеним у овој издавачкој кући,  младој читалачкој публици, ученицима четвртог разреда Основне школе „Свети Сава“ из Рибнице, говорио је Александар Губаш, књижевни критичар. Он је нагласио да је „Одисеја“ специјализована за преводе на српски језик награђиваних европских аутора за децу. 

На почетку је деци представио роман мађарског аутора Иштвана Лакатоша "Ракун који је хтео да опере цео свет", други наставак његовог серијала "Ема и Тесла". Овај серијал је посебно занимљив зато што је један од главних ликова Никола Тесла, који са девојчицом Емом и другарима из своје тајне лабораторије брани свет од свакојаких зала. Иштван Лакатош је цењени мађарски стрип аутор млађе генерације, који се успешно окушао и као дечји писац, а његове књиге су, због мноштва илустрација, на граници стрипа и романа. Губаш је овом приликом представио и романe"Доктор Проктор и велика крађа злата" веома популарног  норвешког писца за децу и одрасле Јуа Несбеа и „Кућица на дрвету“ италијанске списатељице Бјанке Пицорно.
Губаш је говорио и о другим „Одисејиним“ романима за децу чије објављивање је помогао програм Европске комисије Kреативна Европа.  Данас представљени романи објављени су као део „Одисејиног“ пројекта "Стари континент, нови људи - Пронађи своје место", који се такође реализује уз финансијску подршку програма Kреативна Европа.
Овом приликом, захваљујући се на сарадњи, Губаш је нашој библиотеци поклонио нове књиге промовисаних аутора.
 
26. децембар 2018.
 
 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750