Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Претпразнични песнички кружок
Синоћ је у краљевачкој библиотеци одржан занимљив програм посвећен двема књигама које су се прошле године појавиле у издању Повеље. Реч је о песничкој збирци Царски часови Дарка Даничића и књизи есеја Речи у сенци Александра Б. Лаковића.

Дејан Алексић, главни и одговорни уредник Повеље, подсетио је да је ово друга Даничићева књига објављена у Краљеву (С друге стране тишине, 2013) и нагласио да је реч о аутору који припада тзв. песницима културе, чији су најизразитији представници у нашој поезији Иван В. Лалић и Јован Христић. Богата интертекстуалним везама, окренута превасходно питањима времена и човекове пролазности, ова збирка приказује Даничића као изграђеног аутора богатог читалачког искуства.
Потврђујући ово мишљење, Дарко Даничић је прочитао неколико песама из својих књига објављених са знаком Повеље.

Отварајући разговор о књизи Александра Лаковића, чији су текстови посвећени прећутаним српским песницима завршне трећине двадесетог и почетка двадесет првог века, Ана Гвозденовић је подсетила да у историји књижевности, и уметности уопште, није редак случај да поједини ствараоци не буду препознати и признати за живота, као и обратно, да многи од оних који стекну наклоност и читалачку пажњу својих савременика касније буду заборављени.
Александар Лаковић се посебно осврнуо на опусе Исмета Реброње, Ивана Растегорца и Доброслава Смиљанића, који, по његовом суду, нису добили заслужено место у свету академске критике.
 
Аутор текста: мр Ана Гвозденовић
Аутор фотографија: Иван Спасојевић
26. децембар 2018. 

 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750