Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

Претпразнични песнички кружок
Синоћ је у краљевачкој библиотеци одржан занимљив програм посвећен двема књигама које су се прошле године појавиле у издању Повеље. Реч је о песничкој збирци Царски часови Дарка Даничића и књизи есеја Речи у сенци Александра Б. Лаковића.

Дејан Алексић, главни и одговорни уредник Повеље, подсетио је да је ово друга Даничићева књига објављена у Краљеву (С друге стране тишине, 2013) и нагласио да је реч о аутору који припада тзв. песницима културе, чији су најизразитији представници у нашој поезији Иван В. Лалић и Јован Христић. Богата интертекстуалним везама, окренута превасходно питањима времена и човекове пролазности, ова збирка приказује Даничића као изграђеног аутора богатог читалачког искуства.
Потврђујући ово мишљење, Дарко Даничић је прочитао неколико песама из својих књига објављених са знаком Повеље.

Отварајући разговор о књизи Александра Лаковића, чији су текстови посвећени прећутаним српским песницима завршне трећине двадесетог и почетка двадесет првог века, Ана Гвозденовић је подсетила да у историји књижевности, и уметности уопште, није редак случај да поједини ствараоци не буду препознати и признати за живота, као и обратно, да многи од оних који стекну наклоност и читалачку пажњу својих савременика касније буду заборављени.
Александар Лаковић се посебно осврнуо на опусе Исмета Реброње, Ивана Растегорца и Доброслава Смиљанића, који, по његовом суду, нису добили заслужено место у свету академске критике.
 
Аутор текста: мр Ана Гвозденовић
Аутор фотографија: Иван Спасојевић
26. децембар 2018. 

 
 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750