Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Кочићево перо нашој књизи
Угледна књижевна награда Кочићево перо коју додељује Задужбина Петар Кочић, додељена је песнику Гојку Божовићу за збирку песама Мапа. Ову књигу прошле године објавила Народна библиотека Стефан Првовенчани, у својој едицији Поезија, данас. Признање се, иначе, додељује за висока достигнућа у савременој књижевности и оданости лепоти Кочићеве мисли и речи.

-Када се детаљније загледамо у стихове Гојка Божовића, намеће се Ричардсонов суд о поезији који каже да ће без поезије наука изгледати непотпуна и да ће највећи део онога што сматрамо религијом и филозофијом заменити поезија...Мисаоно богата, емоционално вибрантна, подстицајно асоцијативна поезија Мапе одсликава не само креативну индивидуалност песника него и простор и време, историју и језик. Могли смо закључити да између песника и песме постоји знак једнакости, иако су дело и његов творац променљиви...Иако је поезија Мапе дубинско огледало бића, духа, душе и срца, знања и искуства јединке, интелигентнији читалац ће у овој збирци препознати грађевину чији су дубоки темељи утиснути у различитим слојевима времена и догађаја кроз које је прошло колективно биће, утискујући трагове у интелектуалну и емоционалну матрицу појединца који улази у његов састав, чини његово живо ткиво...стоји у образложењу жирија за доделу Кочићевог пера.
Гојку Божовићу додељена је и Кочићева књига, награда за целокупно књижевно стваралаштво.
 
Аутор текста: Милош Милишић
Аутор фотографије: Иван Спасојевић
 
27. децембар 2018. 
 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750