Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Дан библиотекара посвећен читаоцима
Народна библиотека Стефан Првовенчани је обележавање 14. децембра, Дана библиотекара Србије, како је у поздравној речи нагласио њен директор мр Миша Милосављевић, посветила сарадницима и пријатељима, али понајвише корисницима, односно читаоцима. „Због вас постојимо, за вас радимо, ваше задовољство је и наше задовољство... ”, истакао је Милосављевић.
 
Најмарљивијим читаоцима на свим одељењима додељене су поклон-књиге, као и најбољем школском библиотекару Горану Николићу, док су захвалнице за дугогодишњу и успешну сарадњу отишле у руке Радмиле Весковић, Драгана Пешића, Драгољуба Вранића, мр Владимира Маровића, Војкана Трифуновића, др Драгољуба Даниловића, Николе Масловаре, Ане Милуновић и Зорана Радоњића. Посебне повеље за нарочите заслуге у развоју Библиотеке у Краљеву, из руку градоначелника др Предрага Терзића, председника Одбора за обележавање 150 година организованог библиотекарства у нашем граду, примили су Драгана Типсаревић, Емилија Димовска, Митар Митровић, Владимир Шекуларац и Милоје Радовић, некадашњи руководиоци Библиотеке и њене Матичне службе.
 
Баш тај Јубилеј, век и по од оснивања Читаонице карановачке, и његово овогодишње обележавање, заузео је централно место у набрајању онога што је Библиотека ове године уписала у свој летопис.
– Све је ове године практично било подређено томе. Најпре је тим поводом одржано књижевно вече писаца који су били или су сада запослени у нашој библиотеци. То је права књижевна репрезентација Србије. Учествовали су Горан Петровић, Драган Хамовић, Дејан Вукићевић, Живорад Недељковић, Дејан Алексић, Милоје Радовић, Верослав Стефановић и Милош Милишић. Њихов гост био је проф. др Михајло Пантић. У част годишњице одржана је академија на којој су говорили некадашњи директори и представници Министарства културе и Града Краљева. Отворена је изложба Библиотека некад и сад, док су уметничком програму учествовали глумци из Краљева и Београда и ученици овдашње Музичке школе. Више од 70 библиотекара из Србије учествовало је на дводневном стручном скупу Библиотеке у културном животу Србије, који је организовала наша библиотека. Одржали смо и програм Читалиште Наташе Ковачевић, посвећен недавно преминулој професорки, списатељици и редитељки. Успомене на њу евоцирали су проф. др Драгана Вукићевић, др Драган Хамовић и глумац Небојша Дугалић. Предстоји нам објављивање монографије о библиотеци и зборник радова са стручног скупа – рекао је Миша Милосављевић.

Из дугачког списка успеха у овој години он је издвојио награде књигама које је објавила наша издавачка делатност као што су Меша Селимовић за збирку песама Долина Плистос Дејана Илића и Ђура Јакшић и Васко Попа за збирку песама У обручу Бојане Стојановић Пантовић. Наглашено је да смо овог лета објавили 20 нових књига и три броја часописа Повеља.
Велико интересовање овог лета, речено је, изазвала је наша изложба Стефан Првовенчани у књижевности и историографији, чије су ауторке наше библиотекарке Данка Спасојевић и Ивана Хренко. Ову изложбу видели су Требињци, Новљани, Подгоричани, Никшићани, Нишлије...
Одржан је и 27. Жички духовни сабор Преображење, а Жичка хрисовуља додељена је песнику Стевану Тонтићу, док је о прошлогодишњем лауреату, песнику Мошу Одаловићу, објављен зборник радова.

Библиотека је добитник Медаље Друштва Свети Сава из Београда, а значајне успехе постигли су полазници наше Књижевне радионице на фестивалима у Нишу и Лазаревцу. Наши библиотекари Катарина Јаблановић, мр Ана Гвозденовић, Нина Раденковић, Андреј Анђић... успешно су нас представљали на домаћим и иностраним стручним скуповима.
Одржано је више десетина занимљивих књижевних програма у којима су учествовали најчитанији писци из Србије и региона, а покренуто је и неколико нових серијала као што су С разлогом, Крај пута, Архитектонски рукописи... Обележили смо Савиндан, Дечју недељу, Стогодишњицу Великог рата и пробоја Солунског фронта, Међународни дан матерњег језика, два века од објављивања Вуковог Српског рјечника... Потписан је протокол о сарадњи с библиотеком из Херцег Новог, а гошћа нам је била госпођа Џорџин Вело, градоначелница Јужног Еуклида, града из америчке државе Охајо.

– Да није било материјалне и моралне подршке нашег оснивача, Града Краљева и Министарства културе и информисања, пријатеља и колега из јавних установа и предузећа... наша постигнућа ове године би била знатно мања. Због тога се свима искрено захваљујем – завршне су речи Миша Милосављевића, директора Народне библиотеке Стефан Првовенчани.
С обзиром да се у овом извештају нешто мора изоставити, поменимо на крају да је ове јесени наш огранак у Матарушкој Бањи пресељен у нове просторије и тако је, у много бољим условима, започео „нов” живот. Опет, све то због оних с почетка овог текста – корисника, односно читалаца.
 
14. децембар 2018.

 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750