Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

„Други боравак“ Бранимира Штулића у Краљеву
У петак, 7. децембра,  у краљевачкој библиотеци „Стефан Првовенчани“, испуњеној рекодним бројем посетилаца, по први пут промовисана је докторска дисертација „Рок поезија Бранимира Штулића и њени медијски одјеци“ Златомира Гајића , асистента на Одсеку за књижевност Новосадског Филозофског факутета.
Ментор ове дисертације  је доктор Драган Станић, председник Матице Српске.

И предходни, магистарски,  рад  Златомира Гајића бавио се поезијом још једног рок музичара. Он је магистрирао проучавајући стихове Милана Младеновића из  београдске, култне, рок групе ЕКВ.
После најаве управника краљевачке библиотеке Мише Милосављевића који уз прву промоцију ове дисертације, која ће ускоро бити преточена у књигу, назвавши вечерашње дешавање као необично, најавио и први пренос уживо (ливе стреам) на интернету неког дешавања из краљевачке библиотеке  нашаливши се да то намерно  није публиковано да се не  утиче на вечерашњу рекордну посету библиотеци. Он је при том у истом,шаљивом,тону  изнео и малопознати податак да је Бранимир Штулић вечерас на известан начин по други пут у Краљеву, јер је овде, први пут, био служећи војни рок. 

Публици се затим обратио Златомир Гајић рекавши између осталог: „Рокенрол се, као глобални социолошки, културни и уметнички феномен, упоредо са државама Запада, развио  и у Југославији, ограниченог дејства због репресивне културне политике социјалистичког система, са кулминацијом након смрти Јосипа Броза, када је тренд новог таласа изнедрио бројне нове, амбициозне и уметнички потентне ауторе. Водећу улогу на сцени имао је Бранимир Штулић, чија је рок поезија имала огроман утицај на генерације младих са идејом о неопходној демократизацији и либерализацији друштва.“

Он је додао да су социјалне, мисаоне и љубавне песме овог аутора, интерпретиране уз пратњу рок групе Азра,  критиковале ретроградно организован, бирократизован друштвени систем и друге аномалије које су спутавале напредак заједнице.
Специфичног поетског израза, блиског језику улице, на бази традиције уметничког и рокпесништва, Штулић је остварио обиман опус са великим бројем успелих песама, по којима је препознат као гласноговорник генерације. Посматране као писани текстови, без музичке пратње како су иначе забележене на носачима звука, Штулићеве песме остављају  недвосмислен и снажан утисак лепе, квалитетне и уметнички обликоване поезије, модерног језичког израза са наглашеним упливом жаргона и локалног говора средине у којој су углавном настале, слободног стиха и већим делом ослобођене риме, али и зачуђујуће ритмичне, с обзиром на велики број речи и слогова у стиховима, што је у време њиховог настанка оцењено као главна карактеристика овог аутора“, нагласио је Гајић.

У посебно занимљивом и надахнутом учешћу на  вечерашњој промоцији у улози модератора  професор филозофије у краљевачкој Гимназији Владимир Маровић је водећи нас кроз стихове Бранимира Штулића указао на  чињеницу да се он у  својим песмама, филозофски говорећи, бави апсолутним формама духа а то јесу уметност и филозофија.
По речима Маровића Штулић се својим делима  бори против мртвила схватајући вечитост промена и кретања као значајних  процеса за човека који је слободно биће. Он је указао и на оне стихове у песмама Штулића из којих се да закључити да су  му ставови  Жан Пол Сартра, великог филозофа XX века,  били познати и да их је, на известан начин, прихватао.

Рецимо  да је успешности ове, с правом назване несвакидашње, промоције допринела и краљевачка рок група „Дечија радост“ која је, на известан начин, својом музиком обележила прве године овог века на  музичкој сцени града на Ибру, изводећи неке од нумерег групе „Азра“ у чему им се, свирајући бас гитару, придружио и  Златомир Гајић – аутор вечерас представљене дисертације о поезији Бранимира Штулића.
 
аутор текста: Зоран Николић, новинар
аутор фотографија: Иван Спасојевић
 
 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750