Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

За и против Југославије
У оквиру серијала Јубилеји, гост Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ Краљево био је др Предраг Ј. Марковић са Института за савремену историју из Београда и предавач на Факултету за медије и комуникације.
Говорећи о јубилејима – 100 година од оснивања Краљевине Југославије и 75 година од формирања СФРЈ – Марковић је многобројној публици покушао да понуди одговоре на нека од питања.

Марковић је мишљења да је Југославија била једина земља која је обухватала све Србе и да тада нико у Србији није веровао у неко друго решење. Као очигледан пример навео је податак да већина Срба тада није правила разлику између српске и југословенске државе. Те 1918. године ниједна релевантна политичка личност није била против стварања Југославије, чак ни они који су је касније жестоко критиковали и радили на њеном разбијању. За уједињење је било 100% Далматинаца и преко 60% становника Хрватске и Славоније. Чак је и такозвано пророчко писмо Живојина Мишића краљу Александру чиста измишљотина Мишићевог биографа и секретара Милорада Павловића Крпе.

Марковић је изнео још нека интересантна запажања: када се формирала Југославија 1918. године, нико није могао да предвиди шта ће се дешавати 1941. и 1991. године; краљ Александар је био „искренији“ Југословен од Јосипа Броза, а држава из 1918. године створена је из државних, а она из 1945. из идеолошких разлога;  „србијанска“ војска није активно учествовала у „Божићној побуни“ на Цетињу 1919. године, пошто је тада на тлу Црне Горе било свега 500 војника из Србије, већ је реч о обрачуну између Црногораца, присталица династије Петровић (зеленаши) и присталица династије Карађорђевић (бјелаши); сан о великој и етнички јединственој држави Срба је немогућ већ од 1912. године, зато што трећина становништва нису Срби...

На самом крају предавања, на питање да ли смо напредовали или назадовали у Југославији и шта је то добро што смо као народ добили, Марковић на прво место ставља присаједињење Војводине, која до тада никада није била у саставу било које српске државе, као и велики искорак на културном плану.
 
5. децембар 2018.

 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750