Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

За и против Југославије
У оквиру серијала Јубилеји, гост Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ Краљево био је др Предраг Ј. Марковић са Института за савремену историју из Београда и предавач на Факултету за медије и комуникације.
Говорећи о јубилејима – 100 година од оснивања Краљевине Југославије и 75 година од формирања СФРЈ – Марковић је многобројној публици покушао да понуди одговоре на нека од питања.

Марковић је мишљења да је Југославија била једина земља која је обухватала све Србе и да тада нико у Србији није веровао у неко друго решење. Као очигледан пример навео је податак да већина Срба тада није правила разлику између српске и југословенске државе. Те 1918. године ниједна релевантна политичка личност није била против стварања Југославије, чак ни они који су је касније жестоко критиковали и радили на њеном разбијању. За уједињење је било 100% Далматинаца и преко 60% становника Хрватске и Славоније. Чак је и такозвано пророчко писмо Живојина Мишића краљу Александру чиста измишљотина Мишићевог биографа и секретара Милорада Павловића Крпе.

Марковић је изнео још нека интересантна запажања: када се формирала Југославија 1918. године, нико није могао да предвиди шта ће се дешавати 1941. и 1991. године; краљ Александар је био „искренији“ Југословен од Јосипа Броза, а држава из 1918. године створена је из државних, а она из 1945. из идеолошких разлога;  „србијанска“ војска није активно учествовала у „Божићној побуни“ на Цетињу 1919. године, пошто је тада на тлу Црне Горе било свега 500 војника из Србије, већ је реч о обрачуну између Црногораца, присталица династије Петровић (зеленаши) и присталица династије Карађорђевић (бјелаши); сан о великој и етнички јединственој држави Срба је немогућ већ од 1912. године, зато што трећина становништва нису Срби...

На самом крају предавања, на питање да ли смо напредовали или назадовали у Југославији и шта је то добро што смо као народ добили, Марковић на прво место ставља присаједињење Војводине, која до тада никада није била у саставу било које српске државе, као и велики искорак на културном плану.
 
5. децембар 2018.

 

150. година Читаонице


Јавне набавке

Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Шта да читам

Блог Краљевачки октобар

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Број посетилаца тренутно је: 4

Пријатељи сајта

 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750