Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

„Освит” представљен у Библиотеци
Прошлог уторка у нашој библиотеци представљен је нов број Освита, листа ученика и наставника ОШ „Светозар Марковић”. Програм је уприличен у склопу обележавања 60 година постојања Школе, која данас броји преко 940 ученика и једна је од највећих и најуспешнијих у нашем граду а са којом наша библиотека негује успешну и плодну сарадњу. Програм су водили ученици Азра Билаловић и Божидар Бркић, који су присутне упознали са историјатом часописа, покренутог далеке 1962. године наиницијативу тадашње наставнице српскохрватског језика Јованке Мијаиловић. Наставница Мијаиловић се обратила окупљенима–некадашњим и данашњим ђацима, колегама, родитељима, и подсетила на времена оснивања школског листа, који је име добио по листу који је издавао и уређивао Светозар Марковић.

О новом броју и својим новинарским искуствима говориле су уреднице листа: Јована Луковић и Ива Илић, као и чланови Редакције: Ема Игрутиновић, Лука Милић и Видак Перовић. Своје литерарне радове прочитале су ученице Ружица Ковачевић и Јована Луковић, а наставник Слободан Миловановић, који је заслужан за поновно излажење листа и обнављање рада Новинарске секције, даривао је заслужне примерцима новог броја.
У музичком делу програма наступио је Хор ученика ОШ „Светозар Марковић”, предвођен наставницом Драганом Милићевић. Извођењем на гитари Хор је пратио Лазар Васиљевић.

Нови број отвараинтервју са директорком школе, Славицом Павловић. Следи осврт на историјат школе („Уместо монографије”), који су припремили наставник историје др Вукашин Дедовић и наставник српског језика Слободан Миловановић. Причи о прошлости Школе припада и списак  свих носилаца Дипломе „Вука Караџић” од оснивања Школе до данас – Најбољи од најбољих.Наставница музичке културе Драгане Милићевић говори о школском хору и његовим успесима. Наставник ове школе Алекса Попадић недавно је добио признање „Најбољи едукатор Србије”, па је то био добар повод за разговор са њим. У рубрици Сећања своје успомене евоцирао је пензионисани наставник хемије и физике Миодраг Камиџорац, а своја искуства у раду са ученицима као пример добре праксе представила је учитељица Златана Зарић. Лист затвара блок посвећен ученичким остварењима. Најпре у рубрици Споменар читалац има прилике да се упозна са ученичким радовима писаним седамдесетих година прошлога века, који већ својим насловима буде носталгију, а потом у рубрици Нове наде разговоре са Урошем Чингелићем, учеником осмог разреда, балканским шампионом и државним репрезентативцем у олимпијском боксу, као и са АномКиковић, данас гимназијалком, ђаком генерације ОШ „Светозар Марковић” у школској 2017/2018. Број богате и ликовни и литерарни радови ученика награђених на конкурсу организованом поводом Дана школе.
 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750