Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Архитектонски путописи - Беч
У оквиру серијала Архитектонски путописи – Градови од којих се може учити, архитекта Милорад Миладиновић представио је Беч. Ово интересантно предавање привукло је велики број посетилаца, не само чланова Инжењерске коморе Србије - урбанистичке и архитектонске струке, већ и Краљевчана који су желели боље да упознају историју и архитектуру ове метрополе на Дунаву.

Била је ово прилика да се упознамо са појединим урбанистичким изазовима и грађевинским решењима (ове некада моћне царевине), које немамо прилику да видимо током туристичких путовања. Миладиновић је акценат ставио на политику становања у Бечу, тј. социјално становање, као и начинима уређивања архитектонских простора и развоју инфраструктурних система у граду који има скоро 1,9 милиона становника. Грациозне зграде, бројни музеји, паркови, чувена бечка опера и дворци, оправдавају годинама лого-заштитни знак овог града - Беч је другачији.

Архитекта Миладиновић, представио је неколико интересантних урбанистичких пројеката који су завршени, или су у процесу изградње: модерну градску четврт Лејк Сити Асперн,  Државни универзитет економије и бизниса за више од 25 000 студената, ново урбано подручје око главне железничке станице са пословним канцеларијама, становима, хотелима, продавницама, као и најновији аустријски кампус који је гигантски грађевински подухват.
 
29. новембар 2018.
 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750