Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

„Крај пута“ са Мухаремом Баздуљем
У Народној библиотеци „Стефан Првовенчани“ Краљево, дан за даном, одржана су два програма са значајним регионалним писцима. Први гост био је Владимир Арсенијевић, добитник НИН-ове награде, а потом су многобројни Краљевчани имали прилику да се упознају са књижевним стваралаштвом Мухарема Баздуља, писца из Београда, који је рођен у Травнику.

Са аутором су разговарали Дејан Алексић, песник и Баздуљев добар пријатељ, и Миша Милосављевић, покретач новог књижевног програма „Крај пута“. Два књижевника имала су плодоносан дијалог који се углавном тицао последње написаног Баздуљевог романа „Квадратни корен из живота“, који је ове године објавила београдска издавачка кућа Лагуна. Уз честе и духовите опаске Баздуљ је представио животну причу главног јунака Сергеја Бабића и његов пут у Тузлу.

Милосављевић је приметио да је доминантан мотив у Баздуљевом стваралаштву мотив путовања: поменути Бабић путује у Тузлу, Јанко Алексић из „Сјетве соли“ враћа се у Сарајево, путници су и Руђер Бошковић из романа „Транзит, комета, помрачење“, лорд Бајрон из романа „Ђаур и Зулејха“, главни лик романа „Април на Влашићу“, а може се рећи да су, на сасвим одређен начин, путници  и сви учесници рок концерта групе Ју Ту () који је 1997. године одржан на Кошеву (роман „Концерт“). Закључак је да нас аутор овим поступком изнова наводи на промишљања и преко потребна преиспитивања.
Када се повела реч о језику, Баздуљ се прво одредио према недавно потписаној Декларацији о заједничком језику, оценивши је као сасвим непотребну, а потом и рекао да говори ијекавски, а све чешће у писању користи екавску варијанту српског језика.
На самом крају, видно задовољан програмом, Баздуљ нам је са великим одушевљењем препоручио француског књижевника Емануела Карера и његов роман „Царство“, као и Американца Бена Лернера и његов роман „Полазак са станице Аточа“.
 
26. новембар 2018.

 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750