Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Крај пута – Владимир Арсенијевић
Владимир Арсенијевић, књижевник из Београда и, још увек, најмлађи добитник НИН-ове награде за роман „У потпалубљу“, који је објављен безмало пре четврт века, први је гост новопокренутог серијала „Крај пута“. Циљ овог књижевног програма је упознавање краљевачке читалачке публике са истакнутим писцима из региона, са истог говорног подручја.

Арсенијевић, један од најпревођенијих писаца своје генерације, упознао нас је са до сада објављеним делима, посебно се осврћући на најновији роман „Ка граници“, који представља трећи део његове најављене тетралогије коју чине и романи „У потпалубљу“ и „Ти, ја и Анђела“.
На питање да ли смо као друштво оптерећени деведесетим годинама прошлог века и колико су те године утицале на његово формирање, Арсенијевић одговара да му се чини да није превише оптерећен, али да су га, свакако, деведесете формирале и определиле као ангажованог писца. Тврди да не живи у том времену, да не злоупотребљава и да није заглављен у њему, напротив, сматра да је садашњост много лепша и пријемчивија, иако, са друге стране, не пристаје на пасивно мирење са забрињавајућом стварношћу. „Мишљења сам да су деведесете биле много горе, него што је то случај са актуелном стварношћу, и то драматично горе, не само у Београду и Србији, већ у читавом региону.“
Арсенијевић је убеђен да је историјска дистанца најобичнији мит и да су накнадна памет и нова тумачења ништа друго него сјајно подручје за манипулацију и безочни ревизионизам. Историјска дистанца је бесмислена накарадна измишљотина, закључује писац.
Говорећи о пројекту „Ко је први почео – историчари против ревизионизма“, који је покренуло удружење Крокодил, Арсенијевић каже да то не представља покушај консензуса о заједничкој платформи групе еминентних историчара са подручја бивше државе, већ за циљ има идеју мултиперспективне историографије која ће људима са ових простора омогућити да лакше прихвате комплексне ситуације из недавне прошлости.
 
23. новембар 2018.
 
 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750