Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Архитектонски путописи – Валенсија
Предавањем архитекте Вање Милојковић о Валенсији, настављен је циклус „Архитектонски путописи“ („Градови од којих се може учити“), нови програмски серијал који наша библиотека организује у сарадњи са Инжењерском комором Србије – Регионалним центром Краљево.

Валенсија представља трећи град по величини у Шпанији. Овим предавањем, Вања Милојковић, посебну је пажњу скренула на архитектонски комплекс познат под именом Град уметности и науке (Ciudad de las Artes y de las Ciencias), изграђен у исушеном кориту реке Турије. Ток ове реке промењен је због великих поплава које су задесиле Валенсију средином XX века. Главни архитекта овог урбанистичког ремек-дела је Сантјаго Калатрава, а Вања Милојковић посебно се осврнула на свако од ових здања, показавши на који начин су у Валенсији разрешили урбанистички изазов пред којим су се нашли, створивши и уредивши на тај начин јавну површину која је и функционална и импресивна у исто време. Основно начело овог предавања јесте да „леп простор оплемењује и мотивише људе који у њему бораве“. Своје предавање завршила је доводећи у везу Валенсију и Краљево неочекиваним географским сличностима, истакавши да упркос различитим инфраструктурним системима од оваквих градова можемо много да научимо и када уређујемо градске просторе у својој земљи, без обзира на финансијска ограничења.
 
21. новембар 2018.

 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750