Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Академско образовање у фотографији
Настављајући да обележава значајан јубилеј, век и по постојања, Народна библиотека у сарадњи са Фото-кино клубом Краљево, организовала је занимљиво предавање: Академско образовање у фотографији. О овој изузетно популарној теми, која је данас свуда присутна, говорили су председник Фото-кино клуба Краљево професор Владан Маринковић, Милица Шолајић-Поповић, која је завршила  основне и мастер студије на модулу Фотографија на Факултету Примењених уметности у Београду и Бранимир Миловановић, који је завршио Факултет драмских уметности –студијски програм - камера.

Кроз презентацију својих фотографија, Милица Шолајић-Поповић истакла је да се бави истраживањем природе и људи и да је црно бела фотографија  најчешћи начин израза, због јачег доживљаја и повезаности са самим темама рада као и унутрашњим осећајем. Учесница је бројних  изложби и добитница више награда, међу којима је друга награда на Светском студентском бијеналу из фотографије 2013. године. Учесница је и Светског Студентског бијенала фотографије у Хјустону, Тексас, где је одабрана фотографија задржана као део сталне колекције галерије.
Бранимир Миловановић, Краљевчанин који већ петнаест година живи и ради у Београду, говорио је о страсти према фотографији (статичној и покретној), коју је стекао још у породици, а касније усавршио на ФДУ, на катедри за камеру. Прву фотографију објавио је 1999. у Ибарским новостима, а касније су му фотографије објављиване готово у свим дневним новинама. Миловановић је истакао сарадњу са највећим стручњацима из ове области у нашој земљи, говорећи о занимљивим пројектима као и малим тајнама фотографским и сниматељским, током ангажовања на неким филмовима. Уз презентацију интересантних фотографија са различитих путовања, посебну пажњу посетилаца изазвале су фотографије са снимања филма Монтевидео, Бог те видео, где је Бранимир Миловановић радио као сет фотограф.
 
20. новембар 2018.
 
 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750