Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Архитектонски путописи – Истанбул
Циклус предавања „Архитектонски путописи“ („Градови од којих се може учити“), нови програмски серијал који краљевачка Библиотека организује у сарадњи са Инжењерском комором Србије – Регионалним центром Краљево, отпочео је предавањем Зорана Радоњића о Истанбулу.
Као што је било најављено, предавање је представљало лично виђење предавача о Истанбулу са посебним нагласком на уређењу појединих јавних простора, те значају одређених инфраструктурних решења и специфичности урбаног простора.
 
Радоњић нас је упознао са историјом града на Босфору, од античког доба и града Бизанта, нуклеуса из којег је израстао средњовековни Константинопољ, словенски Цариград, да би нам на крају пружио интересантне податке из бурне историје Истанбула у 20. веку. Упознати смо и са занимљивим начинима уређивања и ширења овог јединственог града који се налази на два континента (Европи и Азији), изградњи мостова, железничких станица, метроа и других инфраструктурних система. Посебна пажња поклоњена је културним објектима попут Аја Софије, Плаве џамије, Султаније и Топкапи палате.
Ово предавање је поред људи из струке (урбаниста, архитеката, грађевинаца) привукло и немали број грађана, оних који су до сада посетили Истанбул, оних који би желели да га упознају и оних које интересују историјске, геополитичке и географско-туристичке теме.
Циклус „Архитектонски путописи“ наставља се 20. новембра предавањем Вање Милојковић о Валенсији.
 
14. новембар 2018.
 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750