Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Најстарија књига у нашој Библиотеци
Обележавајући 150 година од оснивања Читаонице у Карановцу, представљамо вам и неколико раритета из нашег фонда.
Најстарија књига у поседу краљевачке Библиотеке је збирка духовних текстова преведих са грчког језика „Зерцало христианское” („Огледало хришћанско”), објављена 1801. године у Пешти. Има 184 стране и убраја се у старе књиге јер је објављена пре 1868. године, тј. пре усвајања Вукове реформе правописа.

Књига је превод религиозних текстова различитих грчких мислилаца. Преводилац је Димитрије Николајевић Дарвар „на ползу Славено-Сербскаго народа”, а издавачи његова браћа Јован и Марко Николајевић Дарвар. Печатана је у штампарији Краљевског свеучилишта пештанског.
Нажалост, није нам познато када је и на који начин књига доспела у наш фонд.
Врло је занимљива и породична биографија браће Дарвар(ис), који и ауторски и новчано стоје иза овог издања, али и просветитељског рада у оквиру грчке и српске заједнице у Аустроугарској...
БРАЋА ДАРВАРИС – Jован, Марко, Димитрије и Петар су Грци школовани у Земуну, где се њихов отац бавио трговином. Зато су на језику сваког од народа у Аустроугарској имали локализована имена.
Међу њима је по књижевном и просветном раду најпознатији Димитрис Николау Дарварис (1757–1823) – међу Србима знан као Димитрије Николајевић Дарвар, а код Мађара као Дарвар Миклош. На наш језик је превео три књиге: са савременог грчког језика „Огледало хришћанско”, чији примерак поседујемо, и са старогрчког „Лепо понашање” и „Таблица Кебеса из Тебе”. 
 

150. година Читаонице


Јавне набавке

Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Шта да читам

Блог Краљевачки октобар

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Број посетилаца тренутно је: 3

Пријатељи сајта

 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750