Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Најстарија књига у нашој Библиотеци
Обележавајући 150 година од оснивања Читаонице у Карановцу, представљамо вам и неколико раритета из нашег фонда.
Најстарија књига у поседу краљевачке Библиотеке је збирка духовних текстова преведих са грчког језика „Зерцало христианское” („Огледало хришћанско”), објављена 1801. године у Пешти. Има 184 стране и убраја се у старе књиге јер је објављена пре 1868. године, тј. пре усвајања Вукове реформе правописа.

Књига је превод религиозних текстова различитих грчких мислилаца. Преводилац је Димитрије Николајевић Дарвар „на ползу Славено-Сербскаго народа”, а издавачи његова браћа Јован и Марко Николајевић Дарвар. Печатана је у штампарији Краљевског свеучилишта пештанског.
Нажалост, није нам познато када је и на који начин књига доспела у наш фонд.
Врло је занимљива и породична биографија браће Дарвар(ис), који и ауторски и новчано стоје иза овог издања, али и просветитељског рада у оквиру грчке и српске заједнице у Аустроугарској...
БРАЋА ДАРВАРИС – Jован, Марко, Димитрије и Петар су Грци школовани у Земуну, где се њихов отац бавио трговином. Зато су на језику сваког од народа у Аустроугарској имали локализована имена.
Међу њима је по књижевном и просветном раду најпознатији Димитрис Николау Дарварис (1757–1823) – међу Србима знан као Димитрије Николајевић Дарвар, а код Мађара као Дарвар Миклош. На наш језик је превео три књиге: са савременог грчког језика „Огледало хришћанско”, чији примерак поседујемо, и са старогрчког „Лепо понашање” и „Таблица Кебеса из Тебе”. 
 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750