Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Исламски свет у делима Његоша и Андрића
У Народној библиотеци Стефан Првовенчани у Краљеву представљено је трокњижје др Мирољуба Јевтића, професора београдског Факултета политичких наука о исламском свету у делима Петра Другог Петровића Његоша и Ива Андрића. Реч је о књигама Исламска визија света код Иве Андрића и Његош и ислам, а било је речи и о делу Џихад у Босни и време глобализације. Била је то прилика да се проговори која реч више о исламској вери којој припада две милијарде људи, другој у свету по бројности верника.

Ислам је монотеистичка религија која потиче од учења Мухамеда из 7. века. Заснива се на вери у једног бога, арапски Алаха. Следбеници ислама називају се  муслиманима, ''онима који се потчињавају божјој вољи''. Бројне су муслиманске заједнице у Србији и Балкану... чуло се на јучерашњем скупу.
Иако су ове моје три књиге засебне и самосталне целине, повезане су и проистичу једна из друге. Иначе о историји много боље говоре књижевна дела од историчара, па рачунам да су и ове моје дале допринос бољем разумевању односа у мултиконфесионалним срединама...Његош је у био у сталним сукобима са муслиманима, односно исламистима и имао је са њима лична искуства. Због тога су поруке о томе у његовим делима јасне и директне... Андрић је то радио на, рекао бих, књижевно препреденији начин, у завијеној форми, преко својих књижевних јунака. Заправо је Андрић у том погледу Његошев наследник. Трећа књига говори о томе колико смо у нашем времену разумели Његошеве и Андрићеве поруке – рекао је проф. др Мирољуб Јевтић.
О Јевтићевим књигама говорио је његов колега проф. др Драгослав Кочовић, истичући његове велике заслуге за оснивање научног правца, названог политикологија религије.
 
1. новембар 2018.
 

150. година Читаонице


Јавне набавке

Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Шта да читам

Блог Краљевачки октобар

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Број посетилаца тренутно је: 3

Пријатељи сајта

 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750