Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Исламски свет у делима Његоша и Андрића
У Народној библиотеци Стефан Првовенчани у Краљеву представљено је трокњижје др Мирољуба Јевтића, професора београдског Факултета политичких наука о исламском свету у делима Петра Другог Петровића Његоша и Ива Андрића. Реч је о књигама Исламска визија света код Иве Андрића и Његош и ислам, а било је речи и о делу Џихад у Босни и време глобализације. Била је то прилика да се проговори која реч више о исламској вери којој припада две милијарде људи, другој у свету по бројности верника.

Ислам је монотеистичка религија која потиче од учења Мухамеда из 7. века. Заснива се на вери у једног бога, арапски Алаха. Следбеници ислама називају се  муслиманима, ''онима који се потчињавају божјој вољи''. Бројне су муслиманске заједнице у Србији и Балкану... чуло се на јучерашњем скупу.
Иако су ове моје три књиге засебне и самосталне целине, повезане су и проистичу једна из друге. Иначе о историји много боље говоре књижевна дела од историчара, па рачунам да су и ове моје дале допринос бољем разумевању односа у мултиконфесионалним срединама...Његош је у био у сталним сукобима са муслиманима, односно исламистима и имао је са њима лична искуства. Због тога су поруке о томе у његовим делима јасне и директне... Андрић је то радио на, рекао бих, књижевно препреденији начин, у завијеној форми, преко својих књижевних јунака. Заправо је Андрић у том погледу Његошев наследник. Трећа књига говори о томе колико смо у нашем времену разумели Његошеве и Андрићеве поруке – рекао је проф. др Мирољуб Јевтић.
О Јевтићевим књигама говорио је његов колега проф. др Драгослав Кочовић, истичући његове велике заслуге за оснивање научног правца, названог политикологија религије.
 
1. новембар 2018.
 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750