Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Читалиште Наташе Ковачевић
У оквиру обележавања 150 од оснивања Карановачке читаонице, у краљевачкој библиотеци одржан је програм Читалиште Наташе Ковачевић, посвећен недавно преминулој професорки књижевности, списатељици, глумици и редитељки. О Наташи Ковачевић говорили су њени некадашњи ученици, данас признати и познати писци, професори, глумци... др Драган Хамовић, др Драгана Вукићевић и Небојша Дугалић. Свако из свог угла и на особен начин они су евоцирали успомене на гимназијске дане и каснија дружење с професорком Ковачевић и сво троје се сложили да је познанство с њом ''ода читању''.
 
-Ако би требало оличити улогу читаоца, то је свакако била Наташа Ковачевић. Та њена читања, широко заснована, замењивала су бројна путовања на која она није стигла да оде...Ако бисмо правили насилне аналогије, она је за краљевачку стредину била оно што је био Борисав Михајловић Михиз за београдску и српску књижевност уопште. Она је свима нама овде била пренвентивни критичар, како у књижевности, тако и на пољу позоришне уметности...Тешко је, готово немогуће некоме вратити дуг у очекиваној мери, нарочито Наташи Ковачевић. Ово што ми вечерас радимо, мало је. Искуствени људи би посаветовали: вратитите ви то, дајући некоме другом – рекао је др Драган Хамовић, писац и књижевни критичар, посебни саветник за књигу српског министра културе и информисања, закључивши да је ''пуноћа појам који најилустративније означава и читалаштво и стваралаштво Наташе Ковачевић.''

Др Драгана Вукићевић, професор београдског Филолошког факултета, истакла је да је њено познанство с Наташом Ковачевић ''пут њеног одрастања и сазревања...''
-Са Наташом живот се уливао у фикцију а фикција у живот и та онтолошка премошћења су била чаробна – наши разговори – путовања у двоје кроз странице књига, путовања која ми недостају и с којих се сада враћам сама или са другима, увек окрзнута сећањима на прва читања која ме везују за њу...за Наташу је читање било подједнако нужно као дисање – наставила је да чита чак и онда када више није могла да види слова; како, не знам како. Наташа је читала, неуморно, упркос очима које су се гасиле. Речено је: ''На сваку Нобелову награду писцу, треба доделити Нобелову награду читаоцу.'' У мом имагинарију  Наташа је добитница те награде – нагласила је др Драгана Вукићевић.

Драмски уметник Небојша Дугалић сећа се да се са Наташом Ковачевић упознао као петнаестогодшњак и наглашава да је она до краја живота значила ''нешто неоспориво''.
-Кад год угледам кошницу, помислим на матицу. Кад видим матицу, сетим се Наташе Ковачевић. Њене пчеле биле су њене књиге. Била је непомерива смерница како живети и како с најразличитијих цветова набрати меда. Упознао сам многе виђене позоришне критичаре. То што су они написали о позоришту није ни за пола онога што је бележила Наташа Ковачевић. Њена критика је била утемељена и аргументована. Њен редитељски рад у позоришту је невероватан степен заигравања детаља и отварање безброј светова које морате најпре заслужити...заиста сам почаствован што сам овде могао о њој говорити – рекао је Небојша Дугалић.

 19. октобар 2018.
 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750