Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Библиотека - скривница неизмерног блага
У част 150 година од оснивања Читаонице карановачке синоћ је одржана свечана академија на којој су говорили представници Министарства културе, града Краљева, бивши и садашњи руководиоци и радници НБ "Стефан Првовенчани". Приказана је изложба "Библиотека некад и сад, а у уметничком програму учествовали су глумци из Краљева и Београда и ученици овдашње Музичке школе.

Почеци модерног библиотекарства у Краљеву везују се за 1868. годину, када је у ондашњем Карановцу основана читаоница, а прапочетак књижевне, издавачке и библиотечке делатности на овом простору лежи у првој деценији 13. века.
– Тада је Првовенчани, немањићки краљ, Стефан, своју румену задужбину опремио и књигама. Жича је имала своју библиотеку и у њој, поред ктиторских повеља, изванредно Стефаново ауторско дело. Оснивачи читалишта у Карановцу морали су имати на уму ове златне почетке - истакао је др Драган Хамовић, саветник министра кутуре и некадашњи директор краљевачке библиотеке.

Он је рекао да је Министарство културе знатно помогло обележавање јубилеја, јер овдашња библиотека припада најужем кругу најбољих матичних библиотека у Србији.
Градоначелник Краљева др Предраг Терзић је истакао да су оснивачи читаонице у Карановцу били визионари, јер су оазу писмености створили у време када је Србија имала само 10% писмених људи.
-Библиотека је расла до данас, када нуди све онима који желе да освајају нова знања. Добро је да још постоји жеља за читањем и да број читалаца расте. Надам се да ћемо побољшати материјалне услове у којима ради библиотека и ојачати издавачку делатност -  рекао је градоначелник.

Иако многи сумњају у опстанак штампане књиге, број читалаца у НБ "Стефан Првовенчани" стално расте, нагласио је директор мр Миша Милосављевић.
- Није тешко замислити читаоца у Карановцу пре 150 година, али ни читаоца за 150 година. То је увек личност која промишља, анализира и упија садржај, жељно листајући странице књиге. Таквих личности је у Краљеву увек било, данас их је много, а биће их више за век и по.

О свом односу према књизи као "љубавници" надахнуто је говорио др Дејан Вукићевић, данас запослен у НБ Србије, а својевремено у краљевачкој библиотеци. Митар Митровић, дугогодишњи директор '90-тих година, са поносом је подсетио на младе људе које је имао срећу да запосли у библиотеци, а који су постали научни радници и угледни писци. Доскорашња директорка Драгана Типсаревић говорила је о обнови библиотеке након земљотреса као периоду када се потврдило шта ова установа значи читаоцима, запосленима, нашем граду, колегама библиотекарима у Србији и одговорним компанијама. Креативни допринос свечаности дали су и песници Живорад Недељковић и Милоје Радовић.

Програм академије одвијао се по динамичном, занимљивом, богатом подацима али и духовитостима, сценарију Дејана Алексића, писца и уредника издавачке делатности "Повеља".  Тако су глумци Краљевачког позоришта Предраг Павловић и Зоран Церовина у скечу подсетили на почетке читаонице у Карановцу. Програм су водили Александар Срећковић Кубура и Јелена Илић, познати глумци који су каријеру почели у Краљеву. У уметничком делу учествовали су и ученици Музичке школе виолончелиста Андреј Алексић, гитариста Реља Јаковљевић и виолиниста Александар Илијовски.


 Академија је одржана у Свечаној сали Градске управе, а у холу је отворена изложба "Библиотека некад и сад", коју су приредиле Наташа Антонијевић, Ана Воштинић и Маријана Јакшић.

 

8. октобар 2018.

 
 

150. година Читаонице


Јавне набавке

Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Шта да читам

Блог Краљевачки октобар

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Број посетилаца тренутно је: 4

Пријатељи сајта

 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750