Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Библиотека - скривница неизмерног блага
У част 150 година од оснивања Читаонице карановачке синоћ је одржана свечана академија на којој су говорили представници Министарства културе, града Краљева, бивши и садашњи руководиоци и радници НБ "Стефан Првовенчани". Приказана је изложба "Библиотека некад и сад, а у уметничком програму учествовали су глумци из Краљева и Београда и ученици овдашње Музичке школе.

Почеци модерног библиотекарства у Краљеву везују се за 1868. годину, када је у ондашњем Карановцу основана читаоница, а прапочетак књижевне, издавачке и библиотечке делатности на овом простору лежи у првој деценији 13. века.
– Тада је Првовенчани, немањићки краљ, Стефан, своју румену задужбину опремио и књигама. Жича је имала своју библиотеку и у њој, поред ктиторских повеља, изванредно Стефаново ауторско дело. Оснивачи читалишта у Карановцу морали су имати на уму ове златне почетке - истакао је др Драган Хамовић, саветник министра кутуре и некадашњи директор краљевачке библиотеке.

Он је рекао да је Министарство културе знатно помогло обележавање јубилеја, јер овдашња библиотека припада најужем кругу најбољих матичних библиотека у Србији.
Градоначелник Краљева др Предраг Терзић је истакао да су оснивачи читаонице у Карановцу били визионари, јер су оазу писмености створили у време када је Србија имала само 10% писмених људи.
-Библиотека је расла до данас, када нуди све онима који желе да освајају нова знања. Добро је да још постоји жеља за читањем и да број читалаца расте. Надам се да ћемо побољшати материјалне услове у којима ради библиотека и ојачати издавачку делатност -  рекао је градоначелник.

Иако многи сумњају у опстанак штампане књиге, број читалаца у НБ "Стефан Првовенчани" стално расте, нагласио је директор мр Миша Милосављевић.
- Није тешко замислити читаоца у Карановцу пре 150 година, али ни читаоца за 150 година. То је увек личност која промишља, анализира и упија садржај, жељно листајући странице књиге. Таквих личности је у Краљеву увек било, данас их је много, а биће их више за век и по.

О свом односу према књизи као "љубавници" надахнуто је говорио др Дејан Вукићевић, данас запослен у НБ Србије, а својевремено у краљевачкој библиотеци. Митар Митровић, дугогодишњи директор '90-тих година, са поносом је подсетио на младе људе које је имао срећу да запосли у библиотеци, а који су постали научни радници и угледни писци. Доскорашња директорка Драгана Типсаревић говорила је о обнови библиотеке након земљотреса као периоду када се потврдило шта ова установа значи читаоцима, запосленима, нашем граду, колегама библиотекарима у Србији и одговорним компанијама. Креативни допринос свечаности дали су и песници Живорад Недељковић и Милоје Радовић.

Програм академије одвијао се по динамичном, занимљивом, богатом подацима али и духовитостима, сценарију Дејана Алексића, писца и уредника издавачке делатности "Повеља".  Тако су глумци Краљевачког позоришта Предраг Павловић и Зоран Церовина у скечу подсетили на почетке читаонице у Карановцу. Програм су водили Александар Срећковић Кубура и Јелена Илић, познати глумци који су каријеру почели у Краљеву. У уметничком делу учествовали су и ученици Музичке школе виолончелиста Андреј Алексић, гитариста Реља Јаковљевић и виолиниста Александар Илијовски.


 Академија је одржана у Свечаној сали Градске управе, а у холу је отворена изложба "Библиотека некад и сад", коју су приредиле Наташа Антонијевић, Ана Воштинић и Маријана Јакшић.

 

8. октобар 2018.

 
 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750