Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Представљена "Национална географија"
У Народној библиотеци "Стефан Првовенчани" у Краљеву 4. октобра је представљен часопис "Национална географија", који од 2006. године излази и на српском језику.
Колико год мислили да су откривене све тајне планете Земље, часопис "Национална географија" из броја у број нам доказује да смо у великој заблуди. Упечатљивим фотографијама, које као документ и уметност често надрастају и сам часопси, и квалитетним текстовима о неистраженим пределима и народима, "Национална географија" се издваја у мору светских и домаћих магазина.

Часопис је пре 130 година у Вашингтону покренуло истоимено Друштво за науку и образовање, а пре 12 година "Национална географија" се појавила и на српском језику. Од тада до данас уредник српског издања Игор Рил.
Краљевчанима - љубитељима науке, културе и авантуре, ученицима основних и средњих школа и фотографима, уредник Игор Рил и дизајнер и фотограф Марко Стаматовић су 4. октобра у краљевачкој библиотеци говорили о томе како настају приче за овај магазин.

Рил је открио да је као дете, захваљујући рођаку из Америке, још од 1980. године био претплаћен на "Националну географију" и да је уређивање овог магазина за њега више него остварење дечијег сна.
- Српска редакција на неким причама ради шест месеци, а на неким и дуже од две године. Имамо врхунске новинаре и фотографе, у нашем уредништву су доктори наука и зато испуњавамо све стандарде централне редакције - рекао је Рил.

 
Он је подсетио да је "Национална географија" настала на крилима научних открића у другој половини 19. века и да су овај магазин и истоимено Друштво стајали из експедиција на Северни пол и Гренланд, на Аљаску, Тибет, царство Инка.
Фотограф и дизајнер Марко Стаматовић приказао је како су настале приче о Леденој пећини на планини Ожаљ, на тромеђи Србије, Црне Горе и БиХ, у којој су открили и људске скелете.
- Поносни смо и на пројекат "Словенска митологија". Наша фото-прича о богињама годишњих доба је јула 2017.г проглашена за најбољу међу 46 светских издања "Националне географије". Хаљину богиње јесени правили смо спајајући 4 хиљаде листова. После првог дана снимања 50% лишћа се осушило, па смо морали да га заменимо, после 3 дана хаљина је потпуно увела. Али, остале су прелепе фотографије - рекао је Стаматовић.
Као колекционар "Националне географије" који поседује сва 144 броја овог магазина на српском језику, програм је са посебним надахнућем водио директор краљевачке библиотеке Миша Милосављевић.
 
5. октобар

 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750