Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Изложба о Првовенчаном и Издавачка у Нишу
У Галерији Културног центра у Нишу, крајем минуле недеље, уприличено је отварање изложбе Стефан Првовенчани у књижевности и историографији, чији су аутори Данка Спасојевић и Ивана Хренко, као и представљање Издавачке делатности НБ Стефан Првовенчани.

Ивана Хренко истакла је да је намера аутора била да се личност краља Стефана Немањића осветли из историографске перспективе, као и са становишта историје књижевности, како би се оживело сећање на Првовенчаног као узвишену личност српске културне историје, као и на светородну лозу Немањића као поуздану тачку ослонца наше националне, културне и историјске самосвести. 

О богатој издавачкој делатности НБ Стефан Првовенчани говорили су главни и одговорни уредник Дејан Алексић и уредница Ана Гвозденовић. Дејан Алексић, говорећи о библиотекама После Вавилона и Поезија, данас, посебно се осврнуо на књигу Кратка слова Ен Карсон, коју је са енглеског превео Ален Бешић, затим на Горку крв Валерија Магрелија, као и на песничке наслове домаћих аутора Страх од савршенства Слободана Јовића и Тајни тунел Радослава Миленковића. Алексић је такође истакао да су песничке књиге са знаком Повеље десет пута награђене престижном наградом Бранко Миљковић, која се и додељује у Нишу.

 

Ана Гвозденовић указала је на чињеницу да у Краљеву не излазе само песничке књиге, већ и књиге есеја, посебно истакавши Лица једнине Драгана Хамовића, као и библиотеку Посебних издања, у оквиру које је објављен роман академика Николе Милошевића, Deus Absconditus. Од издања недавно изашлих из штампе, Ана Гвозденовић, осврнула се и на књигу Јовице Станковића Светлост скривеног бога, која је прерађена докторска дисертација овог аутора, а односи се на уметничку прозу Николе Милошевића.

 

24.9.2018.


 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750