Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Изложба о Првовенчаном и Издавачка у Нишу
У Галерији Културног центра у Нишу, крајем минуле недеље, уприличено је отварање изложбе Стефан Првовенчани у књижевности и историографији, чији су аутори Данка Спасојевић и Ивана Хренко, као и представљање Издавачке делатности НБ Стефан Првовенчани.

Ивана Хренко истакла је да је намера аутора била да се личност краља Стефана Немањића осветли из историографске перспективе, као и са становишта историје књижевности, како би се оживело сећање на Првовенчаног као узвишену личност српске културне историје, као и на светородну лозу Немањића као поуздану тачку ослонца наше националне, културне и историјске самосвести. 

О богатој издавачкој делатности НБ Стефан Првовенчани говорили су главни и одговорни уредник Дејан Алексић и уредница Ана Гвозденовић. Дејан Алексић, говорећи о библиотекама После Вавилона и Поезија, данас, посебно се осврнуо на књигу Кратка слова Ен Карсон, коју је са енглеског превео Ален Бешић, затим на Горку крв Валерија Магрелија, као и на песничке наслове домаћих аутора Страх од савршенства Слободана Јовића и Тајни тунел Радослава Миленковића. Алексић је такође истакао да су песничке књиге са знаком Повеље десет пута награђене престижном наградом Бранко Миљковић, која се и додељује у Нишу.

 

Ана Гвозденовић указала је на чињеницу да у Краљеву не излазе само песничке књиге, већ и књиге есеја, посебно истакавши Лица једнине Драгана Хамовића, као и библиотеку Посебних издања, у оквиру које је објављен роман академика Николе Милошевића, Deus Absconditus. Од издања недавно изашлих из штампе, Ана Гвозденовић, осврнула се и на књигу Јовице Станковића Светлост скривеног бога, која је прерађена докторска дисертација овог аутора, а односи се на уметничку прозу Николе Милошевића.

 

24.9.2018.


 

150. година Читаонице


Јавне набавке

Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Шта да читам

Блог Краљевачки октобар

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Број посетилаца тренутно је: 3

Пријатељи сајта

 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750